Zaručuje jim to memorandum, které podepsal ministr vnitra a zástupci krajů a obcí.

Nejčastější mimořádnou událostí v obcích bývají požáry, velké nehody nebo povodně. O těch starostové bývají zpravidla informováni. Zasahují u nich totiž hasiči, velmi často i dobrovolní hasiči z daného města nebo obce.

„Například když u nás vybuchl dům, tak jsme o tom byli okamžitě informováni. Jsme totiž zapojeni do integrovaného záchranného systému a z toho nám chodí informační sms zprávy," říká jílovský starosta Miroslav Kalvas.

Zcela jiná situace ale nastává ve chvíli, kdy dojde v obci k nějakému zločinu.

„O pokusu o vyloupení pošty na náměstí jsme se dozvěděli jen díky tomu, že byla kontaktována naše městská policie," doplňuje další postřeh Kalvas. A právě o takových situacích by měl být v budoucnu, stejně jako všichni ostatní starostové, včas informován. Nedávno se na tom domluvilo s kraji a obcemi ministerstvo vnitra.

Memorandum popisuje konkrétní situace, kdy budou složky integrovaného záchranného systému informovat hejtmany a starosty a v jakém čase.

„Bezodkladně například v případě mimořádné události s větším počtem raněných a obětí (10 a více) včetně dopravních nehod, událostech typu AMOK, tedy aktivní útočník/střelec, dojde-li k teroristickému útoku, letecké nehodě či dlouhodobému výpadku elektrické energie. Do 120 minut pak při rozsáhlých policejních opatřeních, při kterých dojde k narušení veřejného pořádku či nálezu munice," vysvětluje Svazu města a obcí ČR Štěpánka Filipová.

Na základě memoranda má dojít k vyrozumívání zástupců obcí a krajů o událostech, které významně ovlivňují bezpečnostní situaci v dané obci nebo kraji cestou příslušného krajského operačního a informačního střediska integrovaného záchranného systému (KOPIS), a to dostupnými prostředky, v případě naléhavosti formou textových zpráv (SMS), e-mailu, zvukových zpráv (ADMS) nebo telefonicky z nahrávaných linek předávaných určeným zástupcům obcí a krajů.

„Podpis je výsledkem debaty s Asociací krajů ČR a Svazem měst a obcí ČR. Memorandem nastavujeme jasná pravidla pro předávání informací mezi složkami integrovaného záchranného systému, kraji, městy a obcemi, které jsme vydefinovali v diskusi. Nyní se budou předávat i informace, které se řídí zákonem o policii, což by mělo vést k lepší informovanosti občanů v případech jako jsou živelní katastrofy, ale i útok střelce, ke kterému došlo v Uherském Brodě. V takové situaci, jaká nastala v Uherském Brodě, by se nově mělo komunikovat s jedním policistou a policie by měla aktivně shánět starostu, aby ho informovala," řekl ministr vnitra Milan Chovanec.

Po podpisu memoranda by se tak měla zlepšit i informovanost obyvatel obcí, kterým budou starostové moci předat odpovídající informace.