Podvody a nekalé praktiky tak zvaných šmejdů nekončí. Naposledy napálili seniory v Děčíně. Ti si koupili vysavače za desítky tisíc
a když si vše rozmysleli a chtěli odstoupit od smlouvy, přestali s nimi komunikovat. Případ šetří obchodní inspekce.

Prodejce zastupující firmu Fontisol perfect style na předváděcích akcích od podvodů neodradila ani mohutná kampaň, ani změny některých zákonů.

Na jejich akci v Děčíně skočila na jejich praktiky 
i Magda Nováková z Děčína.

„Vím, že jsem jim naletěla. Ale hned, jak jsem přišla domů, tak jsem si to vše rozmyslela a chtěla smlouvu vypovědět. Přesně podle zákona," říká paní Nováková.

Ještě ten samý večer proto sepsala odstoupení od smlouvy. Na to má totiž právo v případě, že zboží koupila mimo prostory obvyklé k podnikání. Tedy například obchody.

Jenže doporučený dopis se jí vrátil zpět. Stejně jako ten další. Obrátila se proto na Českou  obchodní inspekci.

„Na základě kontroly, která byla provedena v souvislosti 
s Vámi uvedeným podnětem spotřebitelky, bylo zahájeno 
s uvedenou společností správní řízení, které dosud  probíhá," uvedl mluvčí inspekce Jan Rotbauer.

Paní Nováková se zároveň rozhodla po firmě pátrat na vlastní pěst. A to přesto, že se odstoupení od smlouvy považuje za platné od prvního dne, kdy jej převzít mohla.

„Syn vyrazil do Heinemannovy ulice v Praze. Jenže na adrese, kterou uvádějí ve smlouvě a je i v obchodním rejstříku, Fontisol nikdo neznal," říká.

A není divu. Podle internetových rejstříků na stejné adrese sídlí na 150 firem a živnostníků.

Když se dovolala na telefonní číslo uvedené na smlouvě, položili ve Fontisolu telefon. Ani naše redakce se do firmy nedovolala.
Fontisol perfect style má přitom s Českou obchodní inspekcí mnohem více problémů.

„Firma Fontisol perfect style s.r.o. je letos předmětem nejméně čtyř kontrol ČOI. 
U tří z nich inspektoři uvedli, že je podán návrh na správní řízení, bylo během nich tudíž zjištěno podezření na porušení zákona," vypočítává prohřešky nesolidní firmy Rotbauer s tím, že zatím není možné říci kvůli presumpci neviny více podrobností. Pokud obchodní inspekce shledá, že firma porušila zákon na ochranu spotřebitele, může počítat až s mnohamilionovou pokutou.

Ta ale v tomto případě nic řešit nebude. Na podíl jediného vlastníka firmy Jana Procházky z Proboštova je totiž od ledna letošního roku uvalena exekuce.

Paní Nováková není jediná, kdo nepoctivým obchodníkům naletěl. Stížnostmi na podvodné chování Fontisolu se totiž jen hemží internetové diskuze.

„Bohužel, celé je to jen podvod – nemusíte ztrácet čas pokusy odstoupit od smlouvy. Celý fígl je v tom, že je to kšeft těch prodávajících, kteří se kryjí firmou, která existuje jenom na papíře. Kancelář 
v Praze neexistuje, ta paní na telefonu je jen najatá síla, která zvedá telefon a snaží se tak dlouho zákazníky odklánět, až je to přestane bavit," napsal na serveru kurzy.cz Petr Prada.