Nemáš pár stovek? Mohl bys mne někam odvézt? Nechceš lacinej benzín? S takovými dotazy obchází Šluknovsko mohutný plešatící muž žebrající o peníze. Za sebou má mít přitom pestrou minulost obsahující i násilné trestné činy.

Poprvé na tento případ upozornil server výběžek.eu. Ten samý muž stejně postupoval již před šesti lety, kdy také  žádal lidi o peníze.

Zazvoní u vás

Muž, který budí svými rozměry respekt, již dlouhé týdny obchází vesnice i města po Šluknovském výběžku a kvůli nejrůznějším záminkám žádá po lidech peníze. Když jej odmítnou, tak pro změnu nabízí věci na prodej. Neváhá zazvonit u dveří v kteroukoliv denní či noční dobu.

„Dnes u nás zvonil už podruhé během posledních dvou měsíců nějaký vykuk, co se nejdříve ptá, jestli byste ho neodvezli do Rumburka, protože má údajně rozbité auto. Když mu řeknete, že ne, tak vám začne nabízet benzín na prodej. Od pohledu docela pomatenec, ale říkal jsem si, jak by asi člověk s dobrým úmyslem dopadl, kdyby ho fakt do toho Rbk chtěl odvézt. Docela pořízek, téměř plešatá hlava," popisuje zkušenosti s tímto mužem jeden z uživatelů Facebooku.

A není jediný. Popisem podobných setkání je sociální síť plná. Obtěžovat měl i malého chlapce.

„Kdo ví, jestli to není nějaký úchylák. Tak trochu podle popisu vypadá, že asi tak na začátku prosince otravoval jednoho klučinu, co šel do školy. Prý nemá benzín a má mu pro něj dojít a to byl kousek od benzínky. Když kluk nereagoval, nabízel mu za to 600 korun. Kluk se pak lekl 
a utekl," píše další uživatel Facebooku ze Šluknovska.

Problémy s autem

Mohutný muž loudící po Šluknovsku peníze se většinou vymlouvá na potíže s autem. Stejně jako to bylo u dalšího popsaného případu.

„U mne byl poprvé před měsícem, že mu kleklo auto 
a že by potřeboval odvézt. Na Silvestra znovu s tím, že mu zas nejede auto a že potřebuje vodu do chladiče. Po chvíli rozhovoru z něj vypadlo, že je po výkonu trestu a že se jmenuje Roman. A nakonec se mne snažil překecat, abych ho odvezl do Nového Boru. Celkově už tu byl čtyřikrát. Buď potřebuje odvézt nebo prodává benzin. Jedna se o plešatého chlapa s koženou bundou," připojil další facebookář popis muže.

O pohybu tohoto muže ví městská i republiková policie.

„Lidé by jej měli slušnou formou vyprovodit a následně informovat policii. V první řadě by ale především starší lidé neměli otvírat neznámým lidem," říká ředitel rumburské městské policie Václav Němeček.

Nic mu nedávat!

Podle republikové policie se muž zatím žádné trestné činnosti nedopouští.

„Muž klasicky žebrá a využívá lidské důvěřivosti. Nenapadá lidi, ani je neokrádá. Pokud víme, tak se žádného protiprávního jednání nedopouští. Nanejvýš nepříjemného jednání," uvedla děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová s tím, že by muži lidé neměli nic dávat.

Podle ředitele rumburské městské policie je nutné podobné chování oznámit kvůli rostoucímu nebezpečí útoku.

„Pokud je agresivní, tak by jeho agresivita mohla nadále růst. Jestliže totiž neucítí, že po něm policie jde, tak by se mohl začít cítit silný v kramflecích," dodává Němeček.

Poprvé před lety

Stejný muž obcházel Šluknovsko již před šesti lety. 
A stejným způsobem žádal lidi o peníze.

Tehdy na něj obyvatele upozornily městské Rumburské noviny.

„Tento muž si obstarává peníze smyšlenou historkou 
o jeho nepojízdném automobilu, kterému došel benzín, 
a o jeho malých dětech, které mrznou v autě a čekají, až je doveze domů do Velkého Šenova," psaly v lednu 2008 Rumburské noviny.

Také tehdy neváhal muž požádat o pomoc i uprostřed noci. Půjčené peníze ale nevracel.

„Naopak, pokud mu někdo nechce půjčit nebo dát požadovanou částku, stává se agresivním a útočným," napsaly tehdy mimo jiné Rumburské noviny.