Až o polovinu vzrostl na Šluknovsku počet lidí pobírajících příspěvek na živobytí. Vyplývá to z analýzy, kterou včera zveřejnila vládní Agentura pro sociální začleňování v Rumburku na setkání se starosty z regionu. Naopak se podle dostupných údajů  do regionu chudí lidé nesestěhovávají.  Největší část migrace se totiž uskutečňuje v rámci regionu.

„Tato analýza velmi komplexně popisuje situaci sociálně slabých obyvatel Šluknovska. Nepotvrdily se zprávy o příchodu stovek chudých lidí z různých částí republiky na Šluknovsko. Lidé na Šluknovsku migrují především za dostupným bydlením v rámci regionu,“ popisuje hlavní zjištění analýzy vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková a dodává:

„Migrací v loňském roce nebyly nejvíce zasaženy Rumburk a Varnsdorf, ale především Jiříkov a Šluknov.“

Podle analýzy žije nejvíce lidí pobírajících příspěvky na živobytí na Rumbursku, kde je takových lidí téměř sedm procent.  

O šest procent méně na Šluknovsku a nejméně lidí  pobírajících tuto dávku pro nejchudší žije na Varnsdorfsku – 3,9 procenta.

Podle  ředitele Agentury Martina Šimáčka je tak patrný výrazný nárůst chudoby na Šluknovsku. Během tří let se totiž v průměru zvedl počet lidí pobírajících sociální příspěvek na živobytí až o dvě procenta, tedy o jednu polovinu.

„Po vypracování analýzy jsme připravili čtyři opatření, která chceme se starosty ze Šluknovska prodiskutovat a uvést je v život,“ říká ředitel Agentury Martin Šimáček. Podle jeho názoru je nejdůležitější, aby začala spolupracovat jednotlivá města v regionu a Agentura.

„Z toho také vychází vnitřní migrace v regionu, ke které dochází právě díky nekoordinaci poskytování sociálních služeb,“ dodal Šimáček.
Důležitá je podle něj také síť krizového bydlení a potírání kriminality.

Během posledních let tak na Šluknovsko přišlo 461 osob v hmotné nouzi a 520 jich odešlo. Více než dvě třetiny přicházejících představovali lidé z jiných měst regionu. „Výzkum také potvrdil obecně zhoršující se sociální situaci v regionu. V Rumburku například narostl počet lidí pobírajících příspěvek na živobytí za tři roky o více než 400 obyvatel,“ dodává Šimáček.

Terénní část výzkumu se zaměřila především na zjištění toho, jaké jsou motivace migrujících lidí a jaké jsou možnosti bydlení sociálně slabých obyvatel v jednotlivých městech.

„Ve Varnsdorfu se jako hlavní problém ukazuje, že lidé zůstávají neúměrně dlouhou dobu na předražených ubytovnách, které přitom mají sloužit jako krátkodobé nouzové bydlení, a město přitom nemá dostatek jiných bytových kapacit a funkční bytovou politiku, která by zajistila jiné bydlení než na ubytovně i pro lidi s nízkými příjmy,“ popisuje tuto část výzkumu Martin Šimáček. „Naopak v Rumburku představují velký problém lidé bez domova nebo ti, kdo o bydlení mohou přijít ze dne na den.“

„Výsledky výzkumu jsme dnes představili starostům na jednání Sdružení pro rozvoj Šluknovska. Výzkum nebereme jako konfrontaci, ale naopak jako příležitost, jak na základě co nejobjektivnějšího poznání situaci změnit a alespoň částečně vyřešit,“ vysvětluje další postup Monika Šimůnková. „Agentura vypracovala také návrh řešení, která starostům nabízíme. V jednáních se starosty se budeme snažit najít nad nimi shodu a domluvit se, jak je Agentura pomůže postupně zavádět.“

„Je to jedna ze tří analýz, kterou jsme za poslední měsíce viděli. Otázka je, z jakých údajů se při její tvorbě vycházelo. Protože jsme přesvědčeni, že ne všechny věci, které jsou v analýze, jsou tak, jak ve skutečnosti,“ uvedl místostarosta Rumburku Darek Šváb, který byl úternímu jednání s ředitelem Agentury Šimáčkem a vládní zmocněnkyní Monikou Šimůnkovou přítomen. Podle Švába je možné, aby se spolupráce mezi městy a Agenturou zlepšila.

„Záleží, kdo bude Agenturu v našem regionu zastupovat. Jak bude k těm věcem přistupovat. Ale musím říct, že jedna věc je spolupráce mezi regionálním zástupcem Agentury a námi a námi a panem ředitelem,“ dodal Šváb.

Výsledky analýzy vládní Agentury podle starosty Varnsdorfu potvrdily to, co místní politici tvrdí už řadu měsíců.

„Už v minulosti jsme říkali, že u nás dochází ve většině případů k vnitřní migraci v rámci našeho regionu. Poprvé ale máme na stole skutečná čísla. To považuji za dobré,“ je poměrně spokojen s přínosem analýzy starosta Varnsdorfu Martin Louka.

Chudoba se šíří Šluknovskem
Až o polovinu stoupl počet nejchudších lidí. Tedy těch, kteří pobírají příspěvek na živobytí. Zjistila to Agentura pro sociální začleňování při výzkumu ze závěru loňska. Kromě evidence obyvatel vycházela také například z počtu dětí přihlášených k základní školní docházce nebo počtu žadatelů o sociální dávky. Z analýzy také vyplynulo, že většina migrace se na Šluknovsku uskutečňuje v rámci regionu. V minulosti totiž řada lidí poukazovala na to, že se do regionu sestěhovávají nepřizpůsobiví lidé z celé republiky po stovkách a tisících.

ČÍSLO DNE: 400
Nejhorší je situace na Rumbursku. Tady za poslední tři roky přibylo 400 lidí pobírajících příspěvek na bydlení. Sociální situace na Šluknovsku se postupně zhoršuje.

POZOR, VZHLEDEM K NĚKTERÝM KONTROVERZNÍM PŘÍSPĚVKŮM BYLA DISKUZE K TOMUTO ČLÁNKU ZRUŠENA. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.