Ten scénář je téměř vždy stejný: Na veřejnost prosákne záměr Ústeckého kraje sloučit v tom či onom městě střední školy. Zvedne se vlna odporu, začnou se podepisovat petice. Jenže je to marný boj, ke sloučení nakonec stejně dojde.

„Od roku 2004 ubylo v kraji cestou slučování 24 škol,“ uvedla mluvčí kraje Magdaléna Hanáčková s tím, že ukončení slučování je naplánováno na rok 2013.

Jako první potkalo na Děčínsku sloučení tři střední školy ve Varnsdorfu. Zajímavé je, že v roce 2009/2010, kdy fungovaly ještě samostatně, je navštěvovalo 1095 studentů, po sloučení jich sem chodí o pouhé dva méně! Číslo je sice nutné brát s rezervou, kraj to nedokáže přesně vyčíslit, k žádnému drastickému úbytku studentů ale nedošlo.

Kraj zatím také není schopen vyčíslit, kolik sloučením těchto škol ušetřil peněz.

„Výsledná úspora bude známe nejdříve po prvním roce existence sloučené školy, obvykle se však zejména provozní úspory projeví po dvou až třech letech,“ argumentuje Hanáčková.

Po Varnsdorfu přišel na řadu Rumburk. Gymnázium se stane součástí místní Střední zdravotní školy a obchodní akademie. Hejtmanství tvrdí, že se studenti nemají čeho bát, že v nové velké škole budou gymnaziální obory zachované tak jako dosud.

Teď se každopádně pozornost kraje zaměřila na Děčín. Sloučit se tu má obchodní akademie s gymnáziem a obě průmyslovky: stavební a strojní. Sloučení navrhla rada kraje; rozhodnutí teď mají v rukou krajští zastupitelé. Děčínské zastupitelstvo je sice proti sloučení nicméně nic s tím dělat nemůže, zřizovatelem škol je Ústecký kraj.

„Jde o krok, který má školy připravit na prudký pokles počtu studentů v příštích letech,“ uvedl vedoucí odboru krajského školství Štěpán Harašta.

Každá páteřní škola v kraji má mít minimálně 600 studentů. Kraj upozorňuje na to, že největší pokles počtu studentů střední školy a učiliště teprve čeká. Harašta uvedl, že v roce 2002 na středních školách studovalo 42 500 studentů. V současné době jich je 39 000.