Jednoznačně největší hvězdou slavností bude Václav Neckář a skupina Bacily. Hudební festival Labe začíná na Smetanově nábřeží od 14 hodin; předpokládaný konec je ve 23 hodin. Oproti loňsku je vstup na festival zdarma.

„Pokud bychom vybírali vstupné, je to spojené se spoustou nákladů. Pak stačí, aby pršelo – a náklady se nevrátí," vysvětluje změnu náměstkyně děčínského primátora Hana Cermonová, která má slavnosti za město na starosti.

Dalším atraktivním bodem sobotního programu bude oblíbený Adrenalin Challenge. Soutěžit budou tříčlenná družstva, ale i jednotlivci.

„Diváci budou moci ze Smetanova nábřeží sledovat jak soutěžící přelaňují Labe, slaňují ze zámku, vylézají po provazovém žebříku na Tyršův most, jezdí na vodních skútrech nebo přecházejí po slackline," láká mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.

Pro děti pořadatelé připravili Běláskové klání v podzámčí. Probíhat bude v sobotu od 14 do 23 hodin. Vstup je zdarma.

„Rodiče s dětmi si tak budou moci připomenout dávno zapomenutá řemesla. Mateřské centrum Bělásek připravilo mnoho zajímavých úkolů v dobových kulisách a kostýmech," láká Lakomá.

Děčín uvidí také Pouliční divadlo na Husovce. Husovo náměstí totiž zaplní herci divadelního spolku Karla Čapka. Od 15 hodin zahrají malým divákům pohádku, s aktovkou Doba kamenná se představí větším divákům. Závěr bude patřit divadelní hře Trumf.

Slavnosti budou pokračovat ještě dalším víkendem, i ten budou mít nabitý program: Představí se floristé, hrát budou mladé kapely na festivalu Mladé Labe a chybět nebude ani streetballový turnaj.

Na své si příští  neděli přijdou i senioři, mezi 14. a 18. hodinou na ně čeká Den pro seniory, a to  na Husově náměstí.