Práce na zpřístupnění skalního hradu Falkenštejn v národním parku České Švýcarsko po několika letech příprav započaly. Skalní hrad ze 14. století, jehož zpřístupnění má vyjít na necelých 7 milionů korun, se má opět stát atraktivním cílem turistů.

„Současný přístup na skalní ostroh, kde ve středověku stával skalní hrad, je pro návštěvníky velice nebezpečný. Proto jsme se již před několika lety rozhodli, že přístup opravíme,“ řekl ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda s tím, že projektovou dokumentaci si správa nechala zpracovat již v roce 2009. Realizaci však bránil nedostatek financí. Komplikovala ji ale také skutečnost, že je hrad kulturní památkou.

Oprava silnice vedoucí národním parkem trvala více než rok.
Národní park se po 17 letech dočkal opravy České silnice

„Peníze jsme nakonec získali z Ministerstva životního prostředí. Podařilo se nám také domluvit se s památkáři na konečné podobě projektu, takže jeho realizaci nestojí již nic v cestě,“ dodal Benda.

Stavební práce tak mohly začít. Materiál, kterého bylo více než 40 tun, na skalní ostroh kvůli nepřístupnému terénu dopravil vrtulník. Na Falkenštejn pak mají vést nová ocelová schodiště, pochozí plochy a zábradlí. Vznikne i malý turistický okruh. Na vrchol totiž povedou dvě cesty, jedna bude určena pro výstup a druhá pro sestup.

„Zpřístupněním skalního ostrohu se zbytky hradu vznikne nový atraktivní turistický cíl v okrajové části národního parku, což je naprosto v souladu s naší filosofií nabízet návštěvníkům výletní cíle v blízkosti obcí na hranicích národního parku,“ vysvětluje ředitel odboru vnějších vztahů správy národního parku Richard Nagel s tím, že do konce listopadu budou stavební práce hotové.

V národním parku se narodil rekordní počet mláďat čápů černých.
V národním parku se narodil rekordní počet silně ohrožených čápů černých

V rámci otevření turistické sezony příští rok na jaře pak správa předpokládá, že návštěvníkům zpřístupněný hrad představí.

Skalní hrad Falkenštejn se nachází necelý kilometr severovýchodně od Jetřichovic. Vznikl ve 14. století jako správní středisko zdejších majetků rodu Michaloviců a na ochranu obchodní stezky z Míšně a Lužice. Poslední písemná zmínka o hradu pochází z roku 1457. Znovuobjeven byl s nástupem romantismu v 19. století, kdy se stal vyhledávaným výletním cílem. Do současnosti se tu zachovaly zbytky komnaty vytesané do skály a také cisterna na vodu.