Až desítky kilometrů jezdí do českokamenické palírny její zákazníci, kteří si zde nechávají proměnit své ovoce, například na mošt.

„Vozí hlavně jablka, hrušky a švestky. Letos se urodilo i hodně špendlíků," vypočítává Jan Kotouč z Palírny Benátky.

Sezóna se podle jeho slov teprve rozebíhá a je tak o dva týdny oproti jiným rokům opožděná. Ale i tak již mají v kádích tuny kvasu, který promění v jemné ovocné pálenky.

„Máme tu už asi čtyři tuny meruněk, to se bude pálit během září. Jablka, švestky nebo blumy teprve začínají, to přivezli lidé minulý týden a něco v pondělí. Jak to bude s ostatním ovocem, to se uvidí. Někdo říká, že má dost, někdo, že má málo," říká majitel pálenice.

Velcí sadaři si přitom letos stěžují na malou úrodu, na které se podepsalo především počasí. Rozhodující bude nejen pro českokamenickou palírnu především úroda jablek. Ta totiž tvoří více než polovinu všeho vypáleného ovoce. Kromě jabkovice nebo calvadosu  si lidé nechávají z jablek poměrně často dělat i mošt.

Naopak poměrně dost se urodilo špendlíků.

„Máme jich hodně. Do pálenky si budeme nejspíš něco nakládat," říká jedna ze stálých zákaznic pálírny. Ta přivezla plnou přepravku plnou žlutavých špendlíků. Z deseti kilo bude mít přibližně jeden litr pálenky.

Na mošt, který budou letos v Benátkách poprvé i pasterizovat, nebo pálení se hodí prakticky všechno ovoce. Nevadí ani, když je natlučené nebo přezrálé. To je naopak pro pálení to nejvhodnější, obsahuje totiž nejvíce cukrů. Pouze nahnilé nebo plesnivé ovoce musí v palírně vyhodit.

Nejnáročnější na zpracování jsou jablka určená na calvados, především na ruční práci. Nejprve je totiž nutné je ručně zpracovat, rozdrtit a vymoštovat. Ostatní ovoce se jen nadrtí nebo se dají rovnou kvasit za pomoci enzymů a kvasinek. Nejméně pracné na naložení jsou švestky. Ty jsou  nejvděčnější.

„Mají hodně cukru, takže snadno vzniká líh. A lidé mají jejich vůni a chuť nejraději. Na druhou stranu švestky kvasí nejdéle, třeba i čtyři pět měsíců," doplňuje svého manžela Radka Kotoučová.

Litr padesátiprocentního destilátu vyjde lidi na přibližně 150 korun, k tomu je třeba připočíst třeba i poplatek za výrobu kvasu. Celkem tak litrová láhev ovocné pálenky vyjde na přibližně dvě stovky, což je i méně než polovina toho, co stojí v obchodech.

Před rokem začala řádit v České republice metylalkoholová aféra, která stála život desítky lidí. V palírně v České Kamenici ale žádné negativní reakce nezaznamenali.

„Pokud se to nějak projevilo, tak spíše pozitivně, protože  v té době nikde jinde pálenka dostupná nebyla. Třeba calvados je během šesti neděl hotový," říká Jan Kotouč.

Negativně ale aféra dopadá na podobné palírny až s odstupem řady měsíců. Zákonodárci totiž schválili změnu zákona. Ten nyní například požaduje zaplacení poměrně velké kauce, což podle Kotouče nahrává velkým lihovarům.

„Přes dva roky chystáme, že začneme pálit i na prodej, abychom přes léto zaplnili kapacitu kolony. Takhle je to pro nás ale těžké," vysvětluje majitel.

K pálení se dostal náhodou. Po deseti letech ve vedení jedné velké firmy chtěl změnu.

„Nemusím brát ohled na nějakého ředitel. Chtěl jsem dělat něco, kde bude vidět práce a ne jenom stohy papíru," popisuje Kotouč, který plánuje přesun palírny do nových prostor v bývalém pivovaru.