Kvůli podezření na prašivinu zvíře ve Státním veterinárním ústavu v Praze pitvali ve spolupráci s vědci z České zemědělské univerzity (ČZU). Nemoc se prokázala, současně pitva přinesla i další pozoruhodné informace. „Kondice a váha vlčice, jež činila 28 kilogramů, odpovídala dospělému jedinci po dlouhé zimě. Její výživový stav byl dobrý. Pitva rovněž prokázala, že samice se s největší pravděpodobností v roce 2018 rozmnožovala,“ uvádí za ČZU Aleš Vorel.

Vlk. Ilustrační foto
U České Kamenice srazilo auto vlčici. Měla asi prašivinu

Dle charakteristických ploch vypadané srsti vědci samici zpětně identifikovali též na snímcích z fotopastí pořízených v oblasti Lužických hor a Národního parku České Švýcarsko. „V parku a jeho bezprostředním okolí je výskyt vlků spolehlivě prokázaný už od roku 2016. Další snímky z fotopastí ukazují, že se pohybují ve zdejších lesích naprosto běžně,“ říká mluvčí Správy NP České Švýcarsko Tomáš Salov s tím, že vlci občas překonávají zabezpečení chovu hospodářských zvířat. „Proto na chovatele apelujeme, aby tento aspekt nepodceňovali a chovy zabezpečili,“ doplňuje Salov.

Na sever Čech expandovali i šakali, kteří se usídlili u Máchova jezera. Do Čech je z Balkánu přivedlo zřejmě zdejší teplejší podnebí.

Roztrhané ovce.
FOTO: U České Kamenice zřejmě útočili vlci. Rozsápali dvě ovce