Hlavní sestra nemocnice Danuše Tomášková proto dostala letos v dubnu nápad – oslovila studenty děčínské Střední zdravotnické školy, zda nechtějí v nemocnici ve svém volnu pomáhat. Nabídka se týkala studentů, kteří ukončí třetí ročník.

„Ozvalo se mi devět studentů, pomáhali nám přes prázdniny. Po jejich skončení někteří projevili zájem docházet i nadále," říká Danuše Tomášková, která jejich pomoc uvítala. Není divu – sehnat zdravotní sestry je dnes problém. Studenti ze zdravotnické školy sice do děčínské nemocnice dochází ještě na odbornou praxi, brigády navíc ale pomohou jak jim, tak nemocnici.

„Získají tady zkušenosti, setkají se s různými situacemi a typy pacientů. Jejich pomoc uleví celému oddělení. Navíc si i vydělají – pracují tu na dohodu," chválí si Danuše Tomášková spolupráci.

„Do nemocnice dochází v současné době na brigádu šest našich studentek," říká Pavla Turková, vedoucí učitelka odborné praxe Střední zdravotnické školy.

„Pro holky je to přínos, poznají provoz nemocnice z jiné stránky, než když jsou na praxi pod dohledem vyučující," dodává Turková.

Studentky docházejí na brigádu na chirurgické a interní oddělení, vyzkoušely si ale i práci na neurologii.

Protože ještě nejsou kvalifikované sestry, nemohou provádět odborné výkony, jako je například aplikace injekce nebo odběr krve. To mohou studentky dělat pouze v rámci odborné školní praxe pouze pod dohledem vyučujícího.

Během brigády pacientům samy pomáhají například s jídlem, myjí je, stelou jim postele či měří tlak. Naopak jim nemohou samy brát krev, aplikovat infuzi či píchat injekce.

Jednou ze studentek, která se k brigádě do nemocnice přihlásila, je i Michaela Dubská. Často má nabitý den – ráno ji v nemocnici čeká odborná školní praxe, odpoledne jí navazuje brigáda.

„Když máme školní praxi, chodíme sem hned od rána, pacienty umyjeme, převlečeme jim postele," popisuje práci v nemocnici s tím, že studentky mají během praxe vyčleněné pokoje, o které se spolu se svou učitelkou starají.

Na pacienty si nestěžuje, podle ní jsou většinou milí.

„Většinou jsou rádi, že nás vidí," dodává studentka, která si studium zdravotnické školy vybrala proto, že se ráda stará o lidi. „Jsem pečovatelský typ," říká o sobě.

Jednou z ní bude zdravotní sestra, které českému zdravotnictví zoufale chybí. Problém je, že ani po čtyřech letech studia na zdravotnické škole nejsou absolventi kvalifikovaní pro práci sestry v nemocnici. Musí studovat dál, což mnohé odradí.

„Bohužel je to nutné, po reformě školství není zdravotnická škola taková jako v době, když jsem tam chodila já," říká Danuše Tomášková s tím, že v současné době jsou na zdravotnické škole odlehčené některé odborné předměty.

„Mělo to zůstat jako tenkrát, šli jsme při studiu více do hloubky. Reforma školství je potřeba," dodává hlavní sestra děčínské nemocnice. Současně doufá, že studentky, které chodí do děčínské nemocnice v současné době na brigádu, v ní také jednou budou pracovat.

Hodily by se.