Kvůli tomu  se zase mění způsob spalování tuků, takže přibíráme. Je to vlastně takový řetězec. Řetězec, který nevynechá žádnou z nás. I tak ale nemusí být menopauza strašákem, který zažehná poslední sny o dokonalé siluetě…

Výkyvy tělesné hmotnosti v přechodu postihují okolo 70 procent žen. Ty, které s kolísáním hmotnosti nikdy problémy neměly, nevyjímaje. Klimakterium je období, kdy už tolik nezáleží na genetických predispozicích a pohybových aktivitách, jako na estrogenu a progesteronu, pohlavních hormonech, které mimo jiné ovlivňují také metabolismus tuků.

Kila na břiše jdou dolů

„Ženy v produktivním věku ukládají tuky nejčastěji do stehen a zadečku. V období klimakteria se tuky koncentrují spíše do oblasti břicha," říká Bc. Věra Hájková výživová poradkyně centra NATURHOUSE v Děčíně.

Shodit břišní kila přitom není zas tak složité. „Se shazováním kil v této oblasti máme s klientkami velmi dobré výsledky. Úbytek tuku v těchto partiích je také poměrně rychlý," říká Hájková.

Zvládnete to sama?

Většina žen zkusí první známky přibírání eliminovat sama a sahá po dietách. Nejčastěji po těch, které slibují rychlé výsledky. To, že organismus může reagovat úplně jinak v době, kdy s nimi „cloumají" nevyzpytatelné hormony, si už nepřipouští. Než proto začnete sama bojovat s kily navíc, dobře si rozmyslete, jakou zvolíte cestu.

„Hrozbou spousty klientek, které zkouší redukovat kilogramy samy podle dietních příruček či doporučení, která najdou například v časopisech, je jo-jo efekt, který je v pokročilejším věku už daleko obtížnější vyrovnat," varuje Hájková.

Mnoho žen hledá odbornou pomoc až ve chvíli, kdy skončí všechny „domácí" pokusy neúspěšně. Tím si ale připraví horší podmínky pro redukci hmotnosti.

„Klientky, které v období klimakteria přijdou řešit svůj problém na pobočky NATURHOUSE, často mívají bohužel rozházený metabolismus. Přitom by bylo vše ještě jednodušší a rychlejší, kdyby bývaly přišly rovnou," říká Hájková.

„Konzultace, včetně těch týdenních pravidelných, kdy klientku monitorujeme a průběžně vyhodnocujeme, zda je výživový plán nastaven správně, jsou zdarma," dodává.

Než se proto rozhodnete vyzkoušet osvědčenou dietu, která na vás kouká ze stránek časopisů, zvažte, jestli není přeci jen lepší se rovnou objednat na webu www.naturhouse-cz.cz a zavítat na jednu z více než 60 poboček po celém Česku.