Jako jeden z hlavních představitelů bylinek si tentokrát představíme jitrocel neboli psyllium.

Jitrocel indický je rostlina s nenápadnými květy a krátkými listy porostlými jemným chmýřím. Vyskytuje se hlavně v Indii, ale také v Iráku, Pákistánu a Austrálii. K léčení se využívá hlavně osemení (vyčištěné obaly semen), které je nejbohatší na rozpustnou vlákninu. Semena jitrocele indického (Plantago psyllium) z čeledi jitrocelovitých obsahují rozpustnou vlákninu. Ta v trávicím traktu po požití nabobtná obsaženou vodou a zvětší svůj objem. Na vyšší objem náplně reagují střeva zvýšeným pohybem, dojde k urychlení a usnadnění průchodu potravy. Opakované užívání obvykle příznivě ovlivňuje stolici co do množství, konzistence a frekvence. Semena jitrocele indického pomáhají i proti vzniku hemeroidů a vychlípenin tlustého střeva (divertiklů).

V sortimentu NATURHOUSE naleznete semena jitrocele indického v přípravku LEVANAT TRANSIT. Tato rozpustná vláknina obsahuje fruktooligosacharidy, což ji dělá chuťově příjemnou. Vláknina má čisticí účinky pro trávicí trakt, upravuje vyprazdňování a celkové zažívání. Používá se tak, že 1 sáček přípravku rozpustíme 2x denně v cca 0,2 vody a ihned vypijeme – nejlépe asi 1 hodinu před obědem a večeří. Přípravek je možné konzumovat také ke svačině s ovocem: 1 sáček rozpustíme v troše vody a nalijeme na nakrájené ovoce, vláknina tím získá gelovatou konzistenci.

A s jakými dalšími rostlinami se můžete v přípravcích prodávaných v dietetických centrech NATURHOUSE setkat? Jedná se například o lípu, meduňku nebo kořen čekanky. Využívají se ale i účinky v ČR méně tradičních rostlin, jako jsou artyčok, kaktus opuncie, papája nebo čínský červený čaj.

Centrum Naturhouse
Nejen vlákninu LEVANAT TRANSIT ale i další produkty na bylinné bázi zakoupíte exkluzivně v NATURHOUSE. Dietetické centrum NATURHOUSE naleznete v Děčíně v OC Korál nebo v České Lípě, Jindřicha z Lipé 87. Objednat se můžete telefonicky na čísle 413 034 205 (Děčín) nebo 483 034 250 (Česká Lípa). Více také na webu www.naturhouse-cz.cz.