Nástup jara bývá často bodem zlomu. Odchází zima a s ní většinou už odchází i všechna novoroční předsevzetí, k nimž patřilo přestat kouřit, zhubnout, začít sportovat, omezit alkohol a kávu. Tak jaká výmluva to je dnes? „Nemůžu cvičit, jsem moc unavená.“ nebo „Jen jednu tabulku čokolády, vždyť si to za ten stres zasloužím.“, anebo také dost častá „Já fakt nemám čas pít, vždyť mám v práci hrozný fofr.“ Tak pokud lítáte ve stejném průšvihu, pak je nejvyšší čas oprášit svá předsevzetí a jít na to trochu z jiné strany.

Životní styl

Pokusme se začít zvolna, trpělivě a vytrvale. Na kvalitu zdraví má největší vliv životní styl, dále úroveň zdravotní péče a stejně tak ji ovlivňují dědičnost a životní prostředí. Z toho jednoznačně plyne, že své zdraví máme především ve svých rukou. Na nás záleží, co budeme jíst, jak často a jaké množství. My se rozhodneme pro sezení u počítače a televize nebo pro procházku či projížďku na kole. O kvalitě a délce spánku rozhodujeme většinou také sami. Cigarety, alkohol a kávu si většinou každý koupí sám.

Dědičné vlivy

Co se týče dědičných vlivů, kterých se každý tak bojí, ty se dají výrazně zmírnit úpravou životního stylu. Je velmi těžké změnit vžité návyky, které člověk poznal ve své rodině, ale možné to je a stojí to za to. Prodloužit si život, ale zejména zvýšit jeho kvalitu, nebýt na nikom závislý a věnovat se svým zálibám, to se asi líbí každému.

Jak tedy začít nenápadně a bezbolestně a hlavně bez hladu? S tím vám ochotně poradí Bc. Míša Hanušová nebo Bc. Věrka Hájková ve výživové poradně v dietologickém centru NATURHOUSE v OC Korál v Děčíně.

Výběr potravin

Výběr potravin by měl být co nejrozmanitější, převažovat by měly potraviny rostlinné. Je vhodné každý den zkonzumovat celozrnné výrobky, čerstvé ovoce a zeleninu nejlépe z místní produkce. Tuky by měly tvořit maximálně třetinu příjmu denní energie a většina z nich by měla být rostlinného původu. Samozřejmostí jsou normálně tučné zakysané mléčné výrobky, kvalitní maso a luštěniny. Velmi důležité je začít den snídaní, která může být složena z celozrnného pečiva, mléčného produktu a zeleniny. Nejdůležitějším jídlem dne je oběd. Vyvážený oběd je sestaven ze salátu nebo polévky, kvalitního masa nebo ryby, malé přílohy a větší porce teplé i syrové zeleniny. Občas lze doplnit ovocným nebo jogurtovým dezertem. Večeře je vhodná lehká, nejlépe kombinace zeleniny a bílkoviny. Mezi hlavními jídly je nejlepší svačinou ovoce.

Ranní rozcvička

A nyní už jen pár drobností na doladění. Nenahraditelná je každodenní krátká ranní rozcvička s důkladným protažením celého těla. Každý den zařadíme hodinovou svižnou chůzi na čerstvém vzduchu. Omezíme alkohol, sůl, cukr a kávu, zahodíme cigarety.

Tak, milé dámy a milí pánové, začínáme!

Kde nás najdete?

Dietologické centrum NATURHOUSE v OC Korál, Plzeňská, Děčín IV

Základní informace o nás získáte na našich webových stránkách: www.naturhouse-cz.cz>

Objednat se můžete telefonicky na čísle: +420 413 034 205

nebo na e-mailové adrese: naturhousedecin@seznam.cz

Nebo Dietetické centrum Naturhouse najdete na adrese: Jindřicha z Lipé 87, 470 01 Česká Lípa. Objednat se můžete na telefonním čísle: +420 483 034 250, e-mailem: naturhouseclipa@seznam.cz.