ČTĚTE TAKÉ: SERIÁL DENÍKU: 1. DÍL - Před 10 lety: hasiči museli utéct před vodou…ZDE…

ČTĚTE TAKÉ: SERIÁL DENÍKU: 2. DÍL - Před 10 lety: Sto lidí muselo z Vilsnice pryč…ZDE…

ČTĚTE TAKÉ: SERIÁL DENÍKU: 3. DÍL - Před 10 lety: Na Děčín se hnaly utržené lodě, zemřel jeden člověk…ZDE…

Ze svých domovů muselo odejít více než 1 500 lidí, bylo nařízeno uzavřít jeden z děčínských hypermarketů.

Také v pátek směřovaly k řece vystrašené pohledy. Hladina neustále stoupala a přinášela s sebou další problémy. Ty největší byly u železničního mostu mezi hlavním a východním nádražím, který byl jedinou spojnicí mezi oběma břehy. O pilíře na ostrohu mezi Labem a Ploučnicí se totiž zapřela obrovská hromada naplavených kmenů.  V Loubí se pak na Labi objevila velká olejová skvrna. Kvůli vysoké hladině je ale nebylo možné zlikvidovat.

Krizový štáb rozšířil území, kterého se týkala evakuace. Své byty museli opustit lidé přímo v centru Podmokel, například v Bezručově nebo Plzeňské ulici.

Nedaleko odtud stojící kino Sněžník zaplavila spodní voda a bylo nutné narychlo vymontovat sedadla z prvních řad.

Naštěstí se nesplnily předpoklady o tom, že budou ve městě potíže se zásobováním potravinami. A to i přesto, že byly zaplaveny dva hypermarkety a dva supermarkety. Další hypermarket, Tesco, nařídil tehdejší přednosta okresního úřadu Jiří Benedikt z bezpečnostních důvodů uzavřít. Lidé totiž nedbali varování policistů a hasičů a neustále chodili do Tesca nakupovat.

„Přikázal jsem řediteli Tesca market okamžitě vyklidit a uzavřít. Policie mu pak doručila písemný příkaz," řekl Jiří Benedikt 16. srpna 2002 Děčínskému deníku.

Labe řádilo také ve Hřensku, které bylo kompletně evakuováno. Během evakuace muselo podle tehdejších zpráv opustit obec i přibližně osm stovek vietnamských trhovců. Ti se snažili do zatopené vesnice několikrát za den dostat a zachránit své zboží. Hřenské  domy byly zatopené až po první patra.

Máte vzpomínky či fotografie z povodní v srpnu 2002? Pošlete nám je na emailovou adresu decinsky@denik.cz!