První zájemci se začali scházet už po páté hodině ráno. Po otevření podatelny fronta zmizela během 40 minut, v devět hodin už lidé chodili podávat žádosti bez čekání.

Jako první na krajský úřad asi o čtvrt na šest dorazil Radim z Ústecka. „Jsem tak zmrzlý, že si ani nepamatuju přesný čas. Budu žádat o dotaci na tepelné čerpadlo, je výhodnější a hlavně ekologičtější než kotel na tuhá paliva. Určitě s ním taky bude míň práce," doufá Radim.

Na rozdíl od jiných žadatelů, kteří ráno museli vystát frontu, si nový zdroj vytápění ještě nepořídil. Bude ho kupovat, až mu kraj dotaci schválí. Dodavateli přitom zaplatí jen svou část, zbytek peněz pošle krajský úřad.

„To já jsem kotel kupoval už před dvěma měsíci. Rozhodl jsem se pro automatický kombinovaný kotel na uhlí a peletky. Když nebude uhlí, tak budu topit peletkami," řekl Rudolf z Mostecka. O pořízení tepelného čerpadla neuvažoval, protože jsou na něj potřeba větší prostory a také by bylo dražší.

„Dotace by mi výrazně pomohla, protože realizace mě vyšla na 150 tisíc. Všechny doklady mám u sebe, doufám, že všechno bude správně," dodal. Na kombinovaný kotel by měl od kraje dostat 75 procent. Nárok má ale i na pětiprocentní bonus, protože žije v okrese se znečištěným ovzduším.

Někteří nespěchají

Zatímco někteří lidé si v pondělí přivstali, aby si zajistili příjem žádosti, další teprve na úřad zamíří. „Máme v plánu jet do Ústí v tomto týdnu, peněz se bude rozdělovat víc než loni, tak není potřeba zas tak kvaltovat," míní Milan z Krupky na Teplicku.

Ústecký kraj mezi zájemce rozdělí 156 milionů korun, cílem je vyměnit alespoň 1 080 kotlů. Lidé mohou žádost podat osobně, pomocí datové schránky nebo ji poslat poštou. O peníze mohou požádat lidé, kteří si kotel koupili po 15. červenci 2015, i ti, kteří jeho nákup teprve plánují. Proplacení totiž bude dvojí. Na výměnu mohou zájemci získat až 127 500 korun.

Ústecký kraj patří po Moravskoslezském k lokalitám s nejhorší kvalitou ovzduší. V letech 1991 až 1999 bylo v rámci Programu Teplice monitorováno znečištěné ovzduší na severu Čech a dopady na zdraví tamních obyvatel. Výsledky programu, které byly zveřejněny v říjnu, podle Českého statistického úřadu potvrdily zprávy lékařů o poškození zdraví obyvatel pánevních okresů.