Na Děčínsku nemělo na konci dubna práci 7 570 lidí, což je o 274 lidí méně než na konci března.

NEJHORŠÍ V ČESKU

Nezaměstnanost ale klesala během dubna v celém Ústeckém kraji, přesto je na severu Čech situace na trhu práce nejhorší v celé zemi. Na konci měsíce bylo v Ústeckém kraji bez práce 49 979 lidí, což je 1 258 méně než na konci března.

Nejvíce nezaměstnaných je dlouhodobě na Mostecku, naopak nejlepší je situace na Litoměřicku. Všech sedm okresů Ústeckého kraje se vešlo do dvacítky okresů s nejvyšší nezaměstnaností 
v celém Česku.

Počet volných pracovních míst v Ústeckém kraji 
v dubnu meziměsíčně klesl o 17 na 7 075. Zatímco v celorepublikovém průměru připadají na jedno místo zhruba tři uchazeči, například na Ústecku je to 14 uchazečů.

„Mírný nárůst pracovních míst se předpokládá v průběhu následujících měsíců 
v souvislosti s rozšířením dílčích prací v pohostinství, zemědělství a stavebnictví," uvedl krajský analytik úřadu práce Michal Tuček.

Situace na trhu práce se podle analytika ČSOB Petra Dufka zlepšila během dubna napříč celou ekonomikou. Zároveň ale podle něj mají firmy mnohem menší možnost výběru mezi uchazeči 
o zaměstnaní.

„Navíc musí postupně počítat i s tím, že budou muset začít rychleji zvyšovat nabízené mzdy. Proto by se podle našeho názoru mohl růst mezd v letošním roce zrychlit ke čtyřem procentům," uvedl Dufek.

VZROSTOU MZDY?

Nízká nezaměstnanost i podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka povede k tomu, že se rostoucí ekonomika bude na trhu práce ve stále větší míře projevovat tlakem na růst mezd, a ne dalším snižováním nezaměstnanosti.

„Růst nominálních mezd by se tak letos měl přiblížit čtyřem procentům. V kombinaci s rekordní zaměstnaností to bude solidní základ pro spotřebu domácností jako letošního hlavního tahouna růstu české ekonomiky," uvedl.

V dalších měsících tak bude nezaměstnanost podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka nejspíše dále klesat a počet uchazečů o práci klesne v Česku pod hranici 400 000.

NEJSOU LIDI

Nižší počet lidí bez práce ale představuje problém pro firmy, které často nemohou najít lidi.

Andrea Linhartová Palánová, která je odborníkem na řízení lidských zdrojů ve společnosti PwC ČR, upozornila, že firmám se stále obtížněji shánějí lidé do provozů, řidiči i pracovníci na manažerské posty.

„Šéfové českých firem vnímají podle průzkumu PwC nedostatek lidí jako největší hrozbu pro své růstové plány v letošním roce," uvedla Palánková.

Dlouhodobě je pro firmy v Ústeckém kraji těžké sehnat například řidiče nákladních aut, stavební dělníky, kuchaře, dělníky do výroby, operátory strojů, číšníky a servírky, lidi do ostrahy, svářeče či lékaře. Právě lékaře dlouhodobě hledá například Krajská zdravotní, pod kterou spadá děčínská nemocnice, která se s nedostatkem zdravotnického personálu potýká dlouhodobě. Kvůli tomu pak hrozí uzavírání některých oddělení.