Pacienta ve Velkém Šenově nebo Mikulášovicích na začátku prázdnin v noci chytne slepé střevo nebo bude mít infarkt. Místo toho, aby jej sanitka dovezla do poměrně blízkého špitálu, pojede s ním více než 50 kilometrů do Děčína. Lužická nemocnice totiž chystá na začátku července dočasné omezení urgentního příjmu.

Rumburskou nemocnici dlouhodobě, stejně jako ostatní špitály, trápí nedostatek lékařů. Situace se zhoršuje pravidelně během letních dovolených.
„Dovolenou si lékaři vybrat musí. Proto bude první dva týdny v červenci zajištěn urgentní příjem pouze po dobu provozu ambulancí,“ uvedl místostarosta Rumburku Alois Kittl.

Ilustrační foto
Zchátralé domy půjdou k zemi. Ministerstvo rozdalo miliony

Velký problém může znamenat uzavření urgentního příjmu večer a v noci pro záchrannou službu. Ta bude muset totiž jezdit s pacienty až do Děčína.

„Oficiální informaci o omezení provozu rumburské nemocnice jsme zatím neobdrželi. Dozvěděli jsme se to prostřednictvím médií a budeme muset tuto situaci řešit,“ uvedl mluvčí zdravotnické záchranné služby Prokop Voleník.

Složité mohou být především převozy pacientů ze západní části Šluknovského výběžku, kde má záchranka výjezdovou stanici ve Velkém Šenově. Aby byla sanitka na tomto odlehlém místě k dispozici i pro další případy, překládají často zdravotníci pacienty v Chřibské do druhé sanity, která je doveze do Děčína. Pro vážné případy, jako jsou infarkty, pak může vyletět vrtulník. Ten ústecký ale může létat pouze za světla, v noci by musel vyletět vrtulník ze základny v Praze.

Osmitunový skalní blok ohrožoval lidi, skalní četa ho zlikvidovala.
Osmitunový skalní blok ohrožoval lidi, skalní četa ho zlikvidovala

Na Šluknovsku žije přibližně 55 tisíc obyvatel, během letních měsíců se jejich počet ale výrazně zvyšuje.

Celý region je totiž oblíbenou chalupářskou a chatařskou oblastí. Kromě toho se na Šluknovsku koná celá řada dětských táborů se stovkami účastníků.

„Tohle pro nás kraj připravuje ve Varnsdorfu a říká tomu zajištění lékařské péče ve Šluknovském výběžku. Nyní si lidé vyzkoušejí, jak takové zajištění lékařské péče vypadá v praxi,“ dodal místostarosta Kittl.

Situace v rumburském špitále nenechává chladnými ani starosty okolních obcí. Ti chtějí připravit společný postup, jak lékařskou péči na Šluknovsku udržet.

„Pořád se mluví o tom zabránit vylidňování venkova. Abychom lidi v našem odlehlém regionu udrželi, tak jim potřebujeme zajistit základní služby. A mezi ty rozhodně patří dostupná a kvalitní zdravotní péče,“ řekl starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Studánka, ilustrační foto.
Zapomenuté studánky soutěží o záchranu. Také na Děčínsku

Lužickou nemocnici trápí dlouhodobě kromě nedostatku lékařů, kvůli kterému byla například loni na jaře uzavřena porodnice, také velké finanční problémy. Každoročně je ve ztrátě několika desítek milionů korun. A ani letos to nebude lepší. Pro rok 2018 počítá Rumburk, který je jediným vlastníkem špitálu, se ztrátou mezi 40 až 50 miliony korun. To je pro město, které hospodaří s přibližně 200 miliony, poměrně velký zásah do rozpočtu.

Město se proto snažilo nemocnici převést na kraj, respektive jeho společnost Krajská zdravotní. Loni na podzim vyhlásil Rumburk otevřený tendr, kterého se ovšem kraj odmítl účastnit.

Do soutěže na koupi nemocnice se přihlásily celkem tři společnosti, do druhého kola, kde bylo možné podat cenovou nabídku, postoupil Agel a Penta Hospitals. Druhá jmenovaná firma nakonec jako jediná nabídku skutečně podala. Jenže koruna za nemocnici a požadavek na investici 100 milionů ze strany města byla pro Rumburk neakceptovatelná. Penta nakonec z tendru vycouvala. Město se následně snažilo obnovit jednání s krajem, ten to ale odmítl.

V Brtníkách spadl železniční jeřáb z trati.
FOTO: V Brtníkách spadl 220 tun těžký jeřáb, most nedovezl