O polovinu větší ztrátu, než jakou jí schválila valná hromada, bude letos nejspíš mít Lužická nemocnice v Rumburku. Podle ředitele za to může uzavření porodnice i propad výkonů na chirurgii, kde chybí lékaři.

Původně měla Lužická nemocnice skončit letošní rok se ztrátou přesahující 18 milionů korun. Ta však bude nakonec výrazně vyšší.

„Bavíme se o 25 milionech, možná to bude o několik milionů více. To ale není možné nyní přesně říct. Konečné číslo budeme znát příští rok v tuto dobu,“ řekl ředitel nemocnice Petr Dubravec.

Lužická nemocnice v Rumburku.
Ze Šluknovska mizí lékaři. Jdou za lepším do Německa i do větších měst

Výrazně vyšší ztrátu bude muset zaplatit téměř stoprocentní vlastník špitálu. Tedy město. „Samozřejmě, že ztrátu zaplatíme. Veřejně jsme se opakovaně zavázali, že nemocnici padnout nenecháme,“ upozornil starosta Rumburku Jaroslav Sykáček.

Pro město ale bude vyšší ztráta, než s jakou počítalo, znamenat problém. Aby ji mohlo zaplatit, bude muset omezit investice. Kde bude radnice škrtat, ale zatím jasné není.

Podle Dubravce za propadem stojí uzavření porodnice, ve které se nerodí od začátku dubna, a také méně výkonů na chirurgii. Kromě prohlubující se ztráty má vedení Lužické nemocnice problém i s prodlužováním smluv se zdravotními pojišťovnami. Ty současné totiž platí pouze do konce letošního roku.

Lužická nemocnice v Rumburku.
Rumburk chce na Lužickou nemocnici vypsat výběrové řízení

„Máme od jednotlivých pojišťoven přísliby, i písemné, že smlouvy s Lužickou nemocnicí prodlouží i pro příští rok,“ vyvrací Dubravec obavy, že by se od začátku roku 2018 neměli pacienti kvůli chybějícím smlouvám kde léčit.

O dalším osudu nemocnice pravidelně jednají rumburští zastupitelé. Špitál budou mít na programu svého jednání i příští týden ve středu. Jedním z hlavních bodů jednání totiž bude schvalování podmínek otevřeného tendru na prodej nemocnice, do kterého se bude moci přihlásit kdokoli. O nemocnici projevilo zájem už několik soukromých investorů, například společnost Agel.

Ústecký kraj, se kterým Rumburk doposud o převodu nemocnice topící se ve finančních problémech jednal, ale už prohlásil, že se takového tendru nebude účastnit.

Železniční přejezd. Ilustrační foto.
Řidička těsně unikla smrti, vlak ji minul o centimetry