Po třech letech se opět začínají hazardem ve městě zabývat také rumburští zastupitelé.

„Dohodli jsme se, že sestavíme pracovní skupinu, do které přizveme zástupce všech stran a hnutí zastoupených v zastupitelstvu. Skupina by měla připravit návrhy potřebných dokumentů," řekl po čtvrtečním jednání zastupitelstva starosta Rumburku Jaroslav Sykáček s tím, že výstupy by měla pracovní skupina předložit nejpozději do půl roku.

V úvahu přichází tři varianty, jak řešit hazard ve městě. Zcela jej povolit, regulovat počet heren nebo zcela zakázat. K poslední variantě se ale současné vedení města příliš nekloní. Ročně totiž získá Rumburk z hazardu přibližně sedm a půl milionu korun.

„Nebylo by dobré to razantně omezit, peněz bude třeba například na sanaci nemocnice," vysvětluje místostarosta města Alois Kittl, proč není úplný zákaz hazardu 
v Rumburku příliš pravděpodobný.

Kromě výpadku příjmů pro městský rozpočet se také rumburská radnice obává černých heren.

„Nulová varianta je sice pěkná, ale moc jí nevěřím. Jak plyne ze zkušeností, tak vznikají soukromé kluby. A nevyhnulo se to ani Rumburku. Na tom vydělají jen ti, co nechtějí řádně platit daně," přibližuje další negativa nulové tolerance starosta Sykáček.

Problematický je ale dopad hazardu v sociální oblasti, velmi častými návštěvníky heren jsou totiž lidé žijící ze sociálních dávek. Například v Děčíně prakticky při každé kontrole přistihnou strážníci u automatů někoho, kdo pobírá sociální dávky pro chudé. Odborníci také upozorňují na vliv hazardu na kriminalitu nebo na fakt, že hazard, stejně jako alkohol, může stát za rozpadem rodin nebo ztrátou zaměstnání.

„Hazard se nikdy nepodaří zcela vymýtit, ale musíme udělat maximum pro to, aby se jej podařilo zregulovat a zároveň byla zachována co největší výtěžnost pro město," dodává starosta. Pravděpodobná je tak i další regulace počtu heren.

V současné době v Rumburku provozuje hazard pouze jedna firma, která získala od města smlouvu na pět let. Před třemi lety se jí podařilo přesvědčit zastupitele, aby v rámci regulace schválili smlouvu s firmou Forbes Games.

Ta má za faktický monopol dohlížet na dodržování regulace, která spočívá ve stanovení počtu heren ve městě.
Forbes Games na oplátku nabídla peníze nad povinnými odvody. Podle zákona totiž musí podobné společnosti odvádět pětinu svých příjmů. Původní návrh byl, že Forbes odvede navíc pět procent, což by znamenalo až tři miliony korun navíc pro městský rozpočet. Tato výše ale byla spojena s uzavřením smlouvy na deset let, což se nelíbilo některým zastupitelům.

O rumburskou vyhlášku regulující hazard se zajímá také antimonopolní úřad.

„Při diskuzích s úředníky z Úřadu na ochranu hospodářské soutěže jsme se snažili vysvětlit, že město chtělo soustředit herny v centru města, kde jsou snáze pod dohledem. Antimonopolní úřad také zajímaly vazby mezi městem a firmou provozující hazard. V současné době neuvažujeme o tom, že bychom příslušnou smlouvu vypověděli," doplnil místostarosta Kittl s tím, že zatím žádné rozhodnutí ze strany antimonopolního úřadu nepadlo.