Rumburské zastupitelstvo se včera zabývalo především smlouvou, která zajistí provozovateli videoterminálů Forbes Games faktický monopol na provozování heren v Rumburku. Podle dokumentu bude mít smluvně ošetřenou spolupráci se čtyřmi hernami ve městě. A jiné město pomocí vyhlášky nepovolí.

„Pokud nenajdeme systém, jak herny regulovat, tak se budou šířit. Budou vznikat nové a nové provozovny. Firma Forbes nás oslovila, předložila návrh možné dohody a měla by se stát garantem provozování heren ve městě,“ prohlásil místostarosta Darek Šváb.

Forbes Games na oplátku  nabídla peníze nad povinnými odvody. Podle zákona totiž musí podobné společnosti odvádět pětinu svých příjmů. Původní návrh byl, že Forbes odvede navíc pět procent, což by znamenalo až tři miliony korun navíc pro městský rozpočet. Tato výše ale byla spojena s uzavřením smlouvy na deset let, což se nelíbilo některým zastupitelům, především starostovi Jaroslavu Sykáčkovi.

„Je několik variant, jak řešit hazard ve městě. Některé jsou spojené s bujením hazardu, některé s černými hernami. Ale deset let pro jednu firmu je opravdu moc,“ uvedl starosta.

Jeho návrh nakonec získal v rumburském zastupitelstvu většinou podobu a tak Forbes Games získal monopol na pět let. Za to odvede městu ročně navíc na poplatcích tři procenta.

Velkou nevoli ale vyvolal kromě monopolu mimorumburské firmy také výběr čtyř heren, které se stanou jedinými místy určenými pro provoz legálního hazardu.

„Vybírali jsme největší provozovny ve městě tak, aby se předchozí investice do nich vrátila. Plus jednu v místní části v Jindřichově,“ vysvětlil Šváb.