Rozdělení projektů do etap zavedl ROP Severozápad kvůli tomu, že program rok a půl stál a teď se snaží vyčerpat co nejvíc z alokovaných peněz.

„Dostali jsme se do situace, kdy musíme letos vyčerpat poměrně velké množství peněz. Kdybychom etapizaci nedělali, tak bychom vyhlásili pouze tři miliardy, ale my jsme vyhlásili 4,5 miliardy," řekl Navrátil.

Pro příjemce to znamená, že musejí proinvestovat část peněz do července. V případě rekonstrukce silnic jde o dvě procenta částky, u projektů zdravotnických nebo školských o deset, u revitalizace malých a středních měst o 15 procent. O tom, kdo dotace 
z aktuálních výzev dostane, se přitom rozhodne až na přelomu dubna a května. Žadatelé 
o dotace podle Navrátila o podmínce věděli už ve chvíli, kdy žádost podávali.

„Součástí výzvy je povinná etapizace, všichni příjemci to věděli, v minulosti se leckdy dávaly výjimky na ledacos, ale teď nebudou možné," dodal Navrátil. Pokud termín nestihnou, přijdou podle Navrátila o celou dotaci.

Podle Ústeckého kraje bude složité termín stihnout.

„Je to šibeniční termín, ale budeme dělat všechno pro to, abychom to stihli," řekla mluvčí hejtmanství Magdalena Hanáčková. Kraj žádá v aktuálních výzvách o 2,8 miliardy korun na 15 projektů. Jde mimo jiné o rekonstrukce silnic, stavbu cyklostezek nebo rekonstrukci depozitáře knihovny.

„Budeme dávat sankce i do smluv se zhotoviteli," doplnila Hanáčková. Navrátil městům doporučil zkrátit termíny výběrových řízení a důkladně připravit veškerou dokumentaci.

ROP Severozápad musí vyčerpat co nejvíce peněz uvolněných na dotace v letošním roce, jinak by je musel vrátit do společné kasy Evropské unie.  Proplácení dotací z ROP Severozápad bylo zhruba rok pozastaveno. EU tak učinila kvůli policejnímu vyšetřování a podezření z machinací při rozdělování peněz. Program se podařilo odblokovat loni 
v srpnu, když Karlovarský 
i Ústecký kraj přistoupily na návrh ministerstva financí 
a souhlasily se zaplacením korekcí za chyby při rozdělování dotací. Kraje zaplatí 900 milionů korun, z toho Karlovarský zhruba 308 milionů a Ústecký 598 milionů.