Do nových výzev Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad žadatelé přihlásili 129 projektů za 2,37 miliardy korun. Třicet projektů bylo kvůli převážně formálním nedostatkům vyřazeno, takže celková částka se snížila na dvě miliardy korun. Dostat by se mělo na všechny žadatele o dotace, kteří splní podmínky. Uvedl to předseda výboru Petr Navrátil (ČSSD).

Výzvy byly vypsané pro malá a střední města, na opravy kulturních památek nebo pro školy a nemocnice. Uchazeči o dotace museli už v době podání žádosti mít vypsaná výběrová řízení na dodavatele. Právě na zrušených výběrových řízeních některé projekty podle Navrátila skončily. Povinné bylo stejně jako už v předchozích výzvách i rozdělení projektu do etap, s čímž měli někteří žadatelé v minulosti problém.

Vedení ROP Severozápad zvažuje, že by některé výzvy letos ještě vypsalo. Celková částka se totiž může navýšit až na 2,5 miliardy.

„Projekty, jejichž realizace je krátkodobou záležitostí, by se ještě mohly stihnout," uvedl Navrátil.

Všechny projekty ale podle něj musí být fakticky dokončeny nejpozději v září 2015, aby se do konce roku stihly řádně vyúčtovat a proplatit. Příští rok by podle Navrátila mohly začít být vypisovány výzvy už na nové dotační období až do roku 2020.

Například Krajská zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, podala v rámci poslední výzvy pět projektů dohromady za 250 milionů korun. Společnost původně uvažovala o šesti projektech, ale dva nakonec na doporučení dotačního úřadu stáhla a jako náhradní přihlásila jeden.

„Mrzí nás to hlavně u projektu obnovy vozového parku sanitek, kdy jsme chtěli pořídit třicet nových vozů na převoz nemocných včetně terénního stroje pro odlehlejší kouty kraje," řekl mluvčí společnosti Jiří Vondra.

Krajská zdravotní naopak podala projekt na pořízení nového lineárního urychlovače pro onkologické centrum 
v Chomutově za téměř 95 milionů korun nebo vybudování urgentního příjmu na dětské klinice Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem za 25,5 milionu korun.