Želvičky a Motýlci zaplnili v první školní den novou mateřskou školku v Děčíně. Ta vznikla za pouhé čtyři měsíce přebudováním bývalé družiny ve škole v Březové ulici na Starém Městě a pojme více než padesát dětí. Novou školkou se snaží magistrát řešit dlouhodobý nedostatek volných míst ve školkách.

„Za poslední roky jsme zřídili ve školkách stovku nových míst a v hledání nových volných kapacit budeme i nadále pokračovat," uvedl při střihání pásky děčínský primátor František Pelant.

Školka má ještě volná místa

„Zatím nemáme úplně plno, chodí k nám přibližně čtyřicet dětí. Takže ještě pro deset dětí máme místo. Rodiče tak mohou přihlásit své děti do naší školky i nadále," říká ředitelka školy Iva Košková s tím, že do nové školky chodí děti nejen ze Starého Města, ale prakticky z celého Děčína.  
O děti se budou starat tři pedagogové.

Stavba nové školky v Březové ulici vyšla na více než 5,3 milionu korun. S přestavbou původní družiny začal děčínský magistrát letos na jaře. Děti družinu opustily v březnu, všech více než sto dětí se přemístilo do hlavní školní budovy.

„Tam jsme jim vyčlenili některé třídy. Další třídy se musely přesunout výš, takže to připomínalo akci kulový blesk. Vše jsme museli vystěhovat a na začátku dubna nastoupila stavební firma, která začala bouráním," popisuje průběh stavby ředitelka školy na Starém Městě. Z původní družiny zůstaly prakticky jen nosné zdi.

„Dlouhodobě jsme hledali prostory pro novou školku. Když jsem stála na této chodbě, tak jsem si řekla, tady by to šlo. Proto jsem se sešla s paní ředitelkou a domluvily jsme se na tom, jak přesun a vybudování školky provedeme," říká náměstkyně primátora Hana Cermonová.

Březová byla 
až druhá volba

Původně přitom magistrát uvažoval o zřízení nové školky s podobnou kapacitou, jako má ta v Březové ulici, na jiném místě na Starém Městě. 
V plánu bylo opravit dům na Litoměřické ulici, který již dříve sloužil jako školka. Jeho oprava by ale byla příliš drahá. Navíc budova plně nevyhovuje ani hygienickým předpisům.

Po přibližně čtyřech měsících stavebních prací, kdy se vyskytly problémy například s kanalizací, se nová školka dočkala na začátku srpna kolaudace. Následně byla školka vybavena novým nábytkem, pomůckami a hračkami.

Výhodou nové školky je také vlastní kuchyně. Děti totiž budou jíst jídla uvařená ve stávající školní jídelně, která zajišťuje vaření obědů pro děti ze sousední základní školy.

„A dneska, 1. září, zahajujeme. Což si myslím, že je úspěch," dodává spokojeně ředitelka školy Iva Košková.

Problémy se školkami se začaly výrazněji projevovat na přelomu století. V té době si totiž začaly rodiny pořizovat tak zvané Husákovy děti. Tedy velmi silné generace lidí narozených v 70. letech minulého století.

Krátce před tím ale prošla výraznou redukcí síť mateřských školek; ty totiž mnohdy zely prázdnotou prakticky 
v celé zemi. Řada školek navíc patřila továrnám, které je v rámci úspor rušily. Například na bynovském sídlišti během několika málo let zmizely dvě školky, z jedné jsou dnes byty, ve druhé je praktická škola.