"Přidáváme se k Odborovému svazu dopravy, stávková pohotovost trvá," uvedl Linhart.

Ke stávce v Ústeckém kraji se podle odhadu odborářů bylo připraveno připojit zhruba 500 řidičů, kteří nejsou spokojeni s výší mezd. Stávka by se tak dotkla většiny cestujících linkovými autobusy v Ústeckém kraji. Dopravu zajišťují pro samosprávu čtyři společnosti, odbory tří z nich vyhlásily 10. ledna stávkovou pohotovost.

Čtěte také zde: Řidiči se dočkají na severu Čech lepších silnic, startují opravy

Od začátku letošního roku vláda svým nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč, aniž ale na zvýšení poskytla peníze z rozpočtu. Šoféři očekávali, že rozdíl v platech oproti loňsku bude několik tisíc, dostali ale většinou řádově několik stovek korun navíc. Příčinou bylo sloučení prémií se základní složkou platu.

Kraj nabídl dopravcům uzavření dodatků, na základě kterých by dostali 5,7 milionu korun navíc na každou smlouvu uzavřenou na konkrétní oblast krajské dopravy. Kraj by tak celkem přidal 85 milionů korun.

Společnost ČSAD Slaný se ke stávce nepřipojila. Vedení firmy Arriva Teplice se podle Linharta dohodlo s odboráři, že zachová prémiovou složku mezd.

"Ještě máme před vyjednáváním o kolektivní smlouvě," uvedl Linhart, který předsedá odborům teplického dopravce. Podle zdrojů ČTK stávku odvolali také odboráři firmy Autobusy Karlovy Vary a rovněž odboráři společnosti BusLine, která zajišťuje více než polovinu krajských spojů.

Mohlo by vás zajímat:

Co týden dal? Zákaz venčení psů, další vlna EET

FOTO, VIDEO: Stromy padly v děčínské Křížovce