Více lodí na Labi, ale bez dotací, rezervační systémy, lepší spolupráce mezi podnikateli v cestovním ruchu. Taková by měla být příští turistická sezóna na Děčínsku.

„Chybí kooperace mezi lidmi podnikajícími v cestovním ruchu, prostě se neumí domluvit. A to je velká škoda. My jako město Děčín totiž máme ambici být turistickým centrem celého Ústeckého kraje," tvrdí děčínský radní Vlastimil Pažourek.

Pro příští rok proto chystá Děčín několik novinek, které by měly přitáhnout do Děčína a přilehlého okolí další turisty. Těch již dnes jezdí stovky tisíc. Jen na Pravčickou bránu jich dorazí téměř 200 tisíc, do celého Národního parku České Švýcarsko pak téměř tři čtvrtě milionu.

Jednou ze zásadních novinek má být možnost rezervace lístků na plavby po Labi.

„V budoucnu bude možná rezervace na loď přes městský rezervační systém vstupenkadecin.cz. Jako první projevila zájem Pražská paroplavební společnost," uvedl radní.

Podle zástupců rejdařské společnosti takový přístup může pomoci rozvoji cestovního ruchu na Děčínsku.
„Jsem rád, že k tomu město takto přistupuje, že se snaží být inovativní. Řeka je totiž fenomén a toho je třeba využít," je přesvědčen o potenciálu Labe předseda představenstva Pražské paroplavební společnosti Jan Hamza.

Ta se chce zaměřit na kompletní péči o turisty, a tak přitáhnout i ty, kteří zatím o České Švýcarsko neprojevili zájem.

„Vzhledem k tomu, že brzy začneme fungovat i jako cestovní kancelář, tak bychom rádi našim klientům nabízeli balíčky včetně ubytování 
a programu v regionu. Kvůli tomu chceme navázat spolupráci s podnikateli v cestovním ruchu z Děčínska," nastínil nejbližší plány rejdařství Hamza.

To jako druhé vyplulo na lince mezi Děčínem, Hřenskem a Saskem.  Po Labi tak budou příští sezónu pravidelně plout nejméně tři lodě. 
K Bohemii DC a Poseidonu Labské plavební společnosti před časem přibyla Odra Pražské paroplavební. Magistrát proto již příští rok nebude lodní dopravu dotovat, ještě letos ji přitom podpořil 300 tisíci korun.

Kromě toho by měla v příštím roce v Děčíně vzniknout 
i nová marina, která by měla sloužit jako krátkodobý veřejný přístav.