Uprostřed úchvatných skal a roklí, na krajích hlubokých lesů, na svažitých loukách a v údolích potoků a řek ale od nepaměti žili lidé, kteří svými životy charakter krajiny dotvářeli.

Fortel jejich řemesel a postupně se rozvíjející průmyslová výroba – od malých dílen a drobných manufaktur až po velké a slavné továrny – dala základ tradici regionální řemeslné dovednosti, která se v kraji udržuje dodnes a v posledních letech dokonce viditelně a utěšeně rozkvétá.

A je opravdu nač navazovat – Českosaské Švýcarsko, to nebyli jen bezejmenní fachmani a kumštýři, byly to i slavné a prestižní značky. Takové „jégrovky" jsou pojmem dodnes, stejně jako Schichtovo mýdlo s jelenem, punčochy z varnsdorfské Elite, křehká krása z chřibské sklárny…

Od června roku 2010 je přeshraniční region Českosaské Švýcarsko zapojen do celorepublikové sítě oblastí s regionální značkou. Regionální výrobci z české i saské strany tedy mohou požádat o certifikaci svých výrobků – především v oblasti řemeslné nebo umělecké výroby, potravin nebo zemědělských a přírodních produktů. Pokud splní základní kriteria – namátkou jmenujme, že výrobek musí být vyprodukován v regionu (platí to i pro sídlo výrobce), musí splňovat náročné nároky na kvalitu, byt ekologicky nezávadný – posoudí jej desetičlenná certifikační komise složena ze zástupců regionálního koordinátora společnosti České Švýcarsko o. p. s., Asociace regionálního značení, MAS Šluknovsko, NationalparkZentrum v Bad Schandau a zástupců státní správy a samosprávy i výrobců.
Komise krom základních kriterií hodnotí další jedinečné vlastnosti výrobku – tradici, ruční výrobu, spojitost s regionem anebo potenciál stát se atraktivním turistickým suvenýrem. Výrobky, které komisi zaujmou nejvíc, získají stále prestižnější certifikát regionálního výrobku.
K dnešnímu dni již proběhla čtyři kola certifikací, přičemž bylo uděleno přes dvacet certifikátů umožňujících používání značky (téměř čtvrtina je udělena výrobcům ze Saska). Spektrum výrobků je pak velmi široké, najdeme mezi nimi například přírodní kosmetiku a mýdla, dřevěné spony a hřebeny, pálenky a pivo, mošty, uzeniny, keramiku a mnoho dalšího.

Několik výrobců též nabízí možnost nahlédnutí do svých dílen a vyzkoušení si vlastního řemesla. Stále se také rozvíjí možnosti nákupu výrobků – naleznete je na mnoha infocentrech v regionu: v Krásné Lípě, Varnsdorfu, Chřibské, Jetřichovicích, na zámcích v Děčíně a Šluknově a nově je také první prodejní místo v německém Bad Schandau.

V následujících týdnech Vám představíme jednotlivé certifikované producenty, jejich výrobky i další zajímavosti tohoto přeshraničního projektu.