„Od prvního adventního víkendu se hlídky více pohybují v ulicích, v obchodních centrech a i na přilehlých parkovištích," uvedla severočeská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Severočeští policisté také již několik let jezdí hlídkovat do větších německých měst. Patří mezi ně například Drážďany, kam míří před Vánocemi na trhy tisíce Severočechů, a to včetně zlodějů.

„Tyto policejní hlídky jsou velice pozitivně vnímány nejen ze strany českých turistů, ale i ze strany německých kolegů, kterým v případě řešení problémů a překonání jazykové bariéry v mnohém pomůžeme," dodává mluvčí.

Podle policie by si lidé během předvánočních nákupů měli dávat větší pozor na svoje věci.

„Kapsáři si v přeplněných obchodech a na vánočních trzích vyhlédnou svou oběť, která je zaujata výběrem vhodného dárku pro své blízké a nevěnuje tak pozornost svému okolí. V nestřeženém okamžiku jí obratný kapsář vytáhne peněženku z nákupní tašky, kterou má odloženou v nákupním vozíku," popisuje mluvčí s tím, že by lidé měli být opatrní i pokud parkují u nákupních center.

V autě by rozhodně neměli nechávat žádné cenné věcí. Podle policie nepomůže schovat věci ani do kufru auta. Tam sice nejsou vidět, ale na parkovištích si zloději mohou všimnout, kam lidé věci ukládají.

Když už máte tu smůlu, že vás kapsáři okradou, měli byste to ihned nahlásit buď strážníkům, nebo na policii.

„Když to lidé nenahlásí, je to chyba. Pro nás je to informace, že se v nějaké oblasti pohybuje někdo, na koho je nutné si dát pozor," říká ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Podle něj je navíc možné, že pokud bude pachatel dopaden, ukáže se, že toho má na svědomí více.

Pokud lidé při krádeži přijdou o doklady, měli by jejich ztrátu nahlásit okamžitě, i v noci, a nebrat to na lehkou váhu.

„Ve chvíli, kdy ztrátu nahlásíte na policii, přestáváte být za své doklady zodpovědní. A to je důležité v případě, že by si zloděj na vaše doklady vzal nějaký úvěr, nebo si třeba koupil televizi. To s vámi dneska v obchodě sepíší za pár minut, podobu moc nekontrolují," upozorňuje Marcel Horák.

V boji proti zlodějům přitom často stačí dodržování několika jednoduchých pravidel, aby se riziko okradení snížilo na minimum. Prvním z nich je určitě nošení peněženky či osobních dokladů co nejblíže k tělu, v žádném případě by peněženka neměla vyčuhovat ze zadní kapsy kalhot. Opatrnost je na místě ve zmíněných obchodních domech, lidé by nikdy neměli nechávat své věci zbytečně bez dozoru. Důležitým pravidlem je pamatovat si PIN kód své platební karty. Mít u ní kód napsaný je totiž pro zloděje nejlepší vánoční dárek.