Setkání se uskutečnilo jako reakce na demonstraci, kterou před několika dny svolal do Děčína aktivista Lukáš Kohout. Dorazilo na ni přes dvě stě nespokojených lidí, jimž vadí především současná sociální a bezpečnostní situace
v Děčíně.  Nebyla to ale jediná protestní akce v Děčíně: Tuto sobotu na Mírovém náměstí vystoupili zástupci Dělnické strany sociální spravedlnosti. Příliš velký zájem o jejich mítink ale nebyl, dorazilo jen několik desítek lidí. Obě protestní akce se uskutečnily jako reakce na brutální napadení, při kterém byl na Starém Městě velmi těžce zraněn návštěvník herny Calipso.

Doplatek na bydlení má 880 rodin

Hlavním bodem jednání byla diskuze o sociálních zákonech upravujících vyplácení dávek. Některé jejich novely 
v současné době projednává parlament, například změnu vyplácení dávek týkajících se bydlení. Ty velmi často zneužívají majitelé nejen ubytoven, ale i běžných bytů. Například v centru Děčína si účtují nájemné přesahující deset tisíc korun.

„V současné době je příjemcem těchto dávek přibližně 200 000 lidí, z velké části nižší střední třídy. Je proto třeba si uvědomit, že podobné změny dopadnou především na slušné lidi, nikoliv na nepřizpůsobivé," řekla ředitelka odboru sociální a rodinné politiky ministerstva práce Kateřina Jirková. Jen v Děčíně bere doplatek na bydlení podle Jirkové 880 rodin.

Velké problémy podle ministerských úředníků i vedení děčínské radnice přinesla tak zvaná Drábkova reforma. Ta převedla řadu kompetencí  na úřady práce.

„Nesouhlasili jsme.  Již tehdy jsme říkali, že nebudou stíhat kontroly, ale nikdo nás neposlouchal," říká děčínský primátor František Pelant.

Nemáme na 
platy peníze

Mnohem více ale lidi v Děčíně v poslední době trápí bezpečnost. Množí se lokality, kde se necítí bezpečně. Lidé proto požadují posílení státní i městské policie. Na to ale Děčín podle primátora nemá peníze.

„Žádné dotace na provoz, tedy na platy, městské policie nezískáme. Ani od ministerstva, ani z Evropské unie. Vše platíme z městského rozpočtu," řekl  Pelant.

Podle děčínského poslance Jaroslava Foldyny je největším problémem dlouhodobá vysoká nezaměstnanost.

„Mnohdy jsou náklady na dopravu do zaměstnání tak vysoké, že se lidem nevyplatí pracovat. To se týká především regionů, kde dojíždí lidé za prací i desítky kilometrů. Řešením by mohla být možnost odečítat si náklady na dopravu od daňového základu," uvedl poslanec.

„Tak padesát na padesát. Protože to, co plánují úřady, je běh na dlouhou trať. A my nechceme budovat chodníky, my chceme chodit po těch chodnících večer bezpečně," hodnotil jednání jeden ze zástupců nespokojených lidí Petr Žák. Další setkání lidí v Děčíně s politiky a úředníky by se mělo konat v polovině září na Střelnici.