Ne, není to žádná fantasy. Na Labi bude skutečně již létat vznášedlo. Záchranáři v Děčíně a německém pohraničí budou při povodních a dalších krizových situacích zasahovat s lepší technikou. Tu si pořídí díky Programu Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko.

„Na německé straně to bude motorový člun, velitelské spojovací vozidlo a malý traktůrek s cisternou. Složky integrovaného záchranného systému v Děčíně budou mít za evropské peníze vznášedlo a motorový člun,“ vysvětlil Richard Musil z děčínského magistrátu s tím, že projekt bude spuštěn v dubnu.

Vznášedlo pomůže například lidem v Dolním Žlebu. Při povodních, kdy se hladina Labe zvedá nad šestimetrovou hranici, totiž nastávají komplikace s dopravním spojením v Dolním Žlebu. Pro případ, že by se tam  někdo ocitl v ohrožení života, magistrát pravidelně objednává mimořádný vlak. Ten  pak vyjíždí se záchranáři do vzdálené městské části.

„Často ani k žádnému výjezdu nedojde, ale město ze svého rozpočtu stejně za tuto službu Českým drahám každoročně platí za držení pohotovosti poměrně dost peněz. Ty teď ušetříme, protože o převoz záchranářů se postará vznášedlo,“ připomněl primátor města František Pelant.

Využití nové této techniky bude možné bez ohledu na vysoké vodní stavy. Při nich většinou v Labi plují nejrůznější kusy dřeva a další objemnější předměty, které by například mohly poškodit motorový člun. Ne však vznášedlo, protože to se pohybuje na vzduchovém polštáři nad vodní hladinou. A nebo při využití v jiném prostředí nad terénem.

„Skutečně celý projekt, který si v případě Děčína vyžádá přes pět milionů korun a převážnou část nákladů uhradí Evropská unie, není jen o vznášedle a další technice. Moderní vybavenost záchranáři potřebují, ale zároveň se musí naučit ji využívat pro řešení krizových situací v oblasti Labe. Tedy při ohrožení lidských životů a nebo například při úniku ropných látek do řeky a podobně,“ dodal Musil.

Děčínští zastupitelé na svém čtvrtečním zasedání celý projekt schválili. Ze své kasy bude muset město vytáhnout 24 326 eur jako spoluúčast, zbylou částku do pěti milionů korun pokryjí dotace, něco přispěje také stát. Zatímco koalice hlasovala pro, opozice již tak nadšená není.

„Podle mě to není nezbytně nutná investice,“ říká minulý primátor Děčína Vladislav Raška. Podle něj je nákup vznášedla mnohem problematičtější, než nákup nové Škody Superb za 660 tisíc korun, za což radnice čelí ostré kritice veřejnosti.