„Poprvé za celou dobu, kdy spolu s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem jezdíme krajem, jsme si museli vzít kabáty,“ glosoval počasí hned na úvod setkání v zámeckém parku ve Šluknově. Poté se už prezident ve svém proslovu zaměřil stejně jako v jiných městech na zaměstnanost. Ocenil, že se podařilo i ve Šluknovském výběžku velmi výrazně snížit nezaměstnanost.

„Dneska každý, kdo chce pracovat, práci sežene,“ myslí si Zeman, který ve svém úvodním proslovu narazil také na sociální nepokoje, které ovládaly dění na Šluknovsku před šesti lety.

„Jsem rád, že se je podařilo zklidnit. Mají-li být zklidněné definitivně, musí být jasná dělící čára mezi lidmi pracujícími a nepracujícími,“ pronesl Miloš Zeman.

Podle prezidenta Zemana by se Šluknovský výběžek měl zaměřit především na turistický ruch. Ocenil zároveň nové majitele kdysi vyhlášeného odpočinkového místa u Šluknova Karlova údolí, kteří se nedávno pustili od oprav zchátralého areálu.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Žatce. Vpravo tamní starostka Zdeňka Hamousová
Prezident Zeman obvinil Deník v Žatci ze lži, pravdu však nemluvil on sám

„Myslím, že bude dobré, pane hejtmane – podívejte se na mne, přikývněte před veřejností – když kraj v rámci obnovy památek přispěje drobnou částkou několika milionů. Nebo alespoň několika stovkami tisíc korun,“ přesvědčoval prezident Zeman hejtmana Bubeníčka.

Jedním z velkých problémů, které trápí Šluknovsko dlouhé roky, je nedostatek lékařů. Ti stávající jsou navíc staří a postupně odcházejí do důchodu. „Mladí lékaři potřebují především střechu nad hlavou a tu je potřeba jim nabídnout,“ uvedl prezident Miloš Zeman.

Prezident se ale dotkl i mezinárodních otázek. Jeden z posluchačů se jej totiž zeptal, proč socialistické zřízení neuspělo v konkurenci s kapitalismem. Podle prezidenta však totalitarismus nezanikl, pouze se zúžil. „Třeba taková Severní Korea je dobrým příkladem totalitárního systému. Přál bych si, aby tento systém zanikl, ale zatím se nezdá, že by měl Kim Čong Un pro to pochopení,“ uvedl na setkání s občany ve Šluknově. Podle jeho názoru je totalitní systém na ústupu proto, že není založen na soutěži myšlenek.

Od šluknovské starostky dostal jako památku ručně vyřezávaný betlém. „Chtěli jsme, aby měl dárek vztah k našemu regionu. A právě řezbářství a betlémářství má u nás velkou tradici,“ vysvětlovala starostka Šluknova Eva Džumanová výběr dárku pro prezidenta.

Prezident Miloš Zeman přijel již popáté do Ústeckého kraje.
Ústí se zlepšuje, už vypadá jako pět let po válce, řekl Miloš Zeman

Ze Šluknova zamířil prezident Miloš Zeman na Dymník u Rumburka. „K obědu jsme panu prezidentovi připravili silný vývar, naši vyhlášenou svíčkovou a jako dezert jablečný závin,“ řekl Deníku provozní restaurace na Dymníku Roman Fišer.

Z Rumburka pak zamířil prezident Miloš Zeman do Lán, kam jej přepravil armádní vrtulník.