ČTĚTE TAKÉ: SERIÁL DENÍKU: 1. DÍL - Před 10 lety: hasiči museli utéct před vodou…ZDE…

ČTĚTE TAKÉ: SERIÁL DENÍKU: 2. DÍL - Před 10 lety: Sto lidí muselo z Vilsnice pryč…ZDE…

Na Děčín se hnalo několik velkých lodí, které se utrhly v ústeckém přístavu. Při jejich likvidaci zahynul muž přihlížející na břehu rozbouřeného Labe.

Nápor valící se vody nevydržely lodě ve čtvrtek 15. srpna ráno. Tisíce tun a oceli se vydaly na svou pouť po Labi. Ale již brzy bylo jasné, že bude nutné lodě buď uvázat, nebo potopit. Hrozilo totiž, že smetou všechny děčínské mosty. Proto rozhodl tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross o jejich potopení. Předběžně byla na možné nebezpečí upozorněna také saská vláda.

Lodě ale napáchaly velké škody dříve, než dorazily do Děčína. V Neštěmicích strhly plynovod vedoucí nad Labem, o pár kilometrů dále zničili přívoz a v Těchlovicích zbořily sloup vysokého napětí.

Utržená plavidla po celou dobu pronásledovaly policejní vrtulníky, ze kterých se na lodě spustili odborníci, kteří měli lodě potopit dříve, než dorazí k mostům.

Při odstřelu jedné z lodí mířících na Děčín došlo v Boleticích k neštěstí. Třiapadesátiletého muže na břehu totiž zasáhla přímo do srdce střepina, kterou vymrštil z lodi výbuch. Muž byl na místě mrtev. Podle tehdejších zpráv si ale muž mohl za smrt sám. Byl totiž v místech, kde neměl co dělat. Dokonce lidi pozorující práci speciální policejní jednotky policisté opakovaně vyzvali, aby tento prostor opustili. Obávali se totiž, že by k podobné tragické události mohlo dojít. Neštěstí ale mohlo být ještě větší. Mrtvý muž měl totiž u sebe malé dítě. Lodě plující po Labi se nakonec podařilo zlikvidovat. Například pod děčínským Novým mostem připomínal povodně vrak lodě ještě poměrně dlouhou dobu. Také v Těchlovicích zůstala památka v podobě lodě položené přes silnici.

Děčínsko se chystalo také na poměrně velkou evakuaci lidí ze zatopených oblastí.

„Evakuace by se měla týkat přibližně dvou tisíc lidí. Zatím jsme ubytovali asi stovku lidí," řekla 15. srpna Děčínskému deníku mluvčí děčínské radnice Romana Silvarová. Pro evakuované měl Děčín přichystána místa nejen ve školách, ale své kapacity nabídly také hotely na Masarykově náměstí.

Máte vzpomínky či fotografie z povodní v srpnu 2002? Pošlete nám je na emailovou adresu decinsky@denik.cz!