Potíže najít zaměstnance má například děčínská truhlárna A. K. T. „Rádi bychom přivítali šikovné truhláře, kteří jsou ochotni se dále učit. Je potřeba, aby měli delší praxi, ale když přijdou ze školy, jsme ochotni do nich energii investovat," uvedla ředitelka firmy A. K. T. Jana Čápová s tím, že šikovných truhlářů je málo. „Staří už odchází a noví nepřichází."

Právě po truhlářích, zámečnících či stavařích je největší poptávka. Zaměstnance hledají i v obchodech, výrobě textilu a oděvních doplňků, v restauracích či barech, v autodílnách, málo je také kosmetiček, kadeřnic, manikérek či masérů. Řada lidí odchází za prací do Německa, kde často nabízejí i mnohonásobně vyšší plat.

„V Čechách už bych pracovat nechtěl. Za stejnou práci bych tu dostal asi třetinu peněz, možná ani ne," řekl Tomáš z Děčína, který za hranicí pracuje jako číšník.

Děčínsko má na svém kontě za celý Ústecký kraj nejvyšší meziměsíční pokles uchazečů o práci, a to o více než 7 procent. Nezaměstnaných je více než 5 800 lidí, což činí 6,5 procenta. Na jedno volné pracovní místo tu připadají 4 lidé. Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl ke konci května na Mostecku s 9,3 procenty. Nejnižší podíl byl na Litoměřicku se 4,6 procenty.

Ústecký kraj se ale stále drží na první příčce nejvyšší nezaměstnanosti v republice. Nezaměstnaných je tu 6,6 procenta oproti republikovému průměru 4,1 procenta. Většinu nezaměstnaných tvoří lidé s nízkým vzděláním nebo bez vzdělání.

Ilustrační foto
Nemocnice odmítla rodící ženu. Musela jet jinam, stihla to těsně