Oproti minulosti ale nakažená klíšťata nehrozí jen v lesích.

„Ohroženi jsou všichni, kdo jdou do přírody. A nemusí to být jenom les nebo louka. Původci lymské nemoci se nacházejí už i v městských parcích, můžeme je získat na zahrádce, na trávníku, jsou prostě všude," varuje imunolog Jan Krejsek.

Loni počítali hygienici nakažené od klíšťat na desítky.
V celé republice se jen s boreliózou ročně léčí tři až čtyři tisíce lidí.

„Encefalitidou se loni na Děčínsku nakazilo devět lidí, boreliózou pak 47 lidí. Z toho čtyři měli zánět mozkových blan a dalším sedmi nemoc postihla periferní nervy, především v obličeji," říká epidemioložka děčínské pobočky krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková. Na následky nemocí způsobené kousnutím klíštěte loni nikdo nezemřel.

Během letošního roku pak hygienici registrují prozatím pouze jednoho nakaženého boreliózou, encefalitidu zatím na Děčínsku neměl žádný pacient.

Skutečné počty lidí nakažených na Děčínsku ale mohou být vyšší. Děčínsko a Šluknovsko jsou totiž oblíbenou turistickou destinací a vzhledem k inkubační době mohou lidé nakažení hlásit až po svém návratu domu. Rozdílné jsou také lokality, kde se nachází nakažená klíšťata.

„Nakažení encefalitidou registrujeme v údolí Ploučnice a Labe, boreliózou pak prakticky v celém okrese Děčín," dodává Šimůnková s tím, že by se lidé měli vyvarovat také pití nepřevařeného mléka. Skot totiž může být přenašečem infekce, která se u něj nijak neprojeví.

Co je borelióza a encefalitida? Nejčastějšími nemocemi, kterými lidé onemocní po kousnutí infikovaným klíštětem, jsou klíšťová encefalitida a lymská borelióza. Proti druhé jmenované nemoci v současné době neexistuje očkování, to je možné pouze proti encefalitidě. První stadium onemocnění je provázeno nespecifickými chřipkovitými příznaky. U části pacientů se v místě přisátí klíštěte vytvoří typická boreliová skvrna. Ve 20 – 30 procentech případů přechází onemocnění do dalších hůře léčitelných stádií. Tato stádia se nejčastěji projevují jako chronické záněty kůže, záněty kloubů a šlach, infekce centrálního nervového systému. Encefalitida se zpočátku může podobat virovému onemocnění dýchacích cest, v dalším stádiu ale nemoc napadá centrální nervovou soustavu.