VYBERTE SI REGION

Potvrzeno: Zažívací potíže měly děti na internátu kvůli masu

Děčín – Již téměř jasno mají hygienici v případu hromadných zažívacích problémů na děčínském internátu. S největší pravděpodobností za to mohlo maso v guláši, který měly děti k večeři.

20.9.2015
SDÍLEJ:

Děčínský internát.Foto: Deník/ Luděk Stínil

Přestože došlo k události již před dvěma týdny, přesné výsledky zatím hygienici k dispozici nemají. Namnožení bakterií, které získaly stěry 
a ze vzorku, totiž trvá řadu dnů, někdy i týdnů.

„Dneska můžeme říct, že za problémy mohlo maso v guláši. Jaký kmen bakterií ale nákazu způsobil, to nám řeknou až výsledky z laboratoře v Praze, kam jsme vzorky poslali," říká hygienička Lenka Šimůnková.

To by vysvětlovalo také to, proč ne všichni studenti ubytovaní na internátě, kteří měli guláš s kolínky k večeři, onemocněli. Řada z nich totiž maso nejedla, nezdálo se jim totiž.

„K večeři jsme měli guláš 
s masem a kolínky. Asi dvě hodiny po večeři přijely sanitky a odvezly devět lidí, většinou holek. I já jsem měl guláš k večeři, nic mi ale není," řekl 
po rozšíření zažívacích problémů jeden ze studentů ubytovaný na internátu. V něm bydlí prakticky studenti z celého Ústeckého kraje chodící do různých děčínských škol.

Psali jsme: V nemocnici skončilo 
po večeři 
devět dětí…ZDE…

Podle hygieniků kuchaři zvlášť připravili maso, zvlášť omáčku a oboje pak zvlášť šokově zmrazili. Omáčka se tak dostala do styku s masem až ve chvíli, kdy měl být guláš k večeři. Krátce před podáváním jej kuchaři převařili.

Takový technologický postup je podle hygieniků v naprostém pořádku. Nyní proto musí zjistit, kde při přípravě jídla udělali kuchaři chybu. Zatím se ji totiž nepodařilo odhalit.
Problémy zaznamenali na internátu v Děčíně – Podmoklech v pondělí 7. září, kdy se několika ubytovaným studentům udělalo špatně. Začalo je trápit zvracení a průjmy. Vychovatelé proto zavolali sanitky, devět z celkového počtu jedenácti nemocných studentů nakonec skončilo v nemocnici. Onemocněla tak přibližně čtvrtina ze všech ubytovaných studentů.

Hned v úterý ráno nastoupili do internátu hygienici 
z několika oddělení. Kromě epidemiologů také ti, kteří mají na starost veřejné stravování. Na místě odebrali vzorky nejen od nemocných studentů, ale i od lidí, kteří se k přípravě jídla dostali. Stejně tak udělali stěry v kuchyni. Ale ta byla již podle prvních vyjádření hygieniků čistá a v naprostém pořádku.

Pokud se prokáže, že zaměstnanci internátu udělali chybu při přípravě jídla, může internátu hrozit i pokuta. Provoz v kuchyni během vyšetřování hygieniků omezen nebyl.

Autor: Alexandr Vanžura

20.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Rozhovor: Jsem tu, abych hrál o medaile, říká nová posila Válečníků Palyza

Děčín – Velká ryba uvízla v lovecké síti BK Armex Děčín. Na sever přišla posila s puncem reprezentace Lukáš Palyza.

EET má za sebou ostrý start. Hospody jej zatím zvládají

Děčín – První den ostrého provozu má za sebou elektronická evidence tržeb. Stejně jako jinde v republice, tak ani na Děčínsku ostrý start žádné větší problémy neprovázely.

Rozhovor: Pás je jen třešnička, ví královna Lucie

Ústí n. L. – Před necelými dvěma týdny se jí splnil životní sen. Profesionální boxerka Lucie Sedláčková se stala juniorskou mistryní světa prestižní federace WBC a ke svému růžovému pásu mistryně Evropy WBO v pérové váze přidala i ten zelený.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies