Také na Děčínsku a Šluknovsku se do sbírky zapojilo několik desítek dobrovolníků, kteří budou sbírat potraviny v desítce obchodů. Stejně jako v minulých letech, tak i letos zůstanou darované potraviny v regionu.

„Na Děčínsku a Šluknovsku poputují dary do Oblastní charity v České Kamenici, do Centra sociálních služeb v Děčíně a do CEDR," říká ředitelka Potravinové banky v Ústeckém kraji Radka Brychtová.

Centrum sociálních služeb i CEDR provozují azylové domy, které pomáhají lidem v nouzi nebo bez domova. Právě v takových zařízeních využijí pomoc z potravinové sbírky nejčastěji. To ať přímo pro klienty, kteří využívají pobytových služeb, nebo pro klienty, kteří se chodí do podobných zařízení přes den jen ohřát a najíst teplého jídla.

Výnos ze sbírky rok od roku stoupá. A postupně se zapojuje více obchodů, které poskytují své prostory pro sbírku. Letos nově přibyly tři nové řetězce, které se sbírky v minulosti neúčastnily.

„I letos budeme sbírat trvanlivé potraviny ve prospěch těch, kteří jsou na hranici chudoby či za ní. Potraviny poputují neziskovým organizacím a potřebným v místě, kde je lidé darují," připomíná hlavní princip sbírky Pavlína Kalousová z pořádající organizace Byznys pro společnost.

Darovat je možné prakticky jakékoliv potraviny, nejvhodnější jsou ale ty trvanlivé, jako jsou například těstoviny, rýže nebo luštěniny. Darovat je možné také čaj, cukr nebo piškoty. Kompletní seznam je na webu potravinové sbírky www.potravinypomahaji.cz.

Loni darovali lidé na Děčínsku přes 2,2 tuny potravin, tedy o sedm set kilo více než o rok dříve.

Národní potravinová sbírka se v ČR poprvé uskutečnila v roce 2013. Platforma Byznys pro společnost se akcí snaží upozornit na problém plýtvání potravinami na straně jedné a nedostatku jídla pro lidi bez prostředků na straně druhé. Podle statistik žije až patnáct procent obyvatel Česka na hranici chudoby a nemohou si dovolit pravidelné jídlo.

Na druhé straně se v České republice každoročně vyplýtvá 80 kilogramů potravin na hlavu, pokud počítáme celou populaci včetně narozených dětí. Národní potravinová sbírka si klade za cíl apelovat na veřejnost, firmy i instituce a pomoci tak tyto trendy dlouhodobě měnit.

Kde je možné darovat jídlo?
Penny – Dukelských hrdinů 814, Česká Kamenice Pracovní doba: 7.00 – 20.00
ROSSMANN – 28. října 225, Děčín Pracovní doba: 8.00 – 14.00
dm markt – Oblouková 1420/2, Děčín Pracovní doba: 8.00 – 20.00
ROSSMANN – Obchodní dům Korál, Plzeňská 9, Děčín Pracovní doba: 8.00 – 14.00
dm markt – Sofijská 2/3, Děčín Pracovní doba: 9.00 – 20.00
Albert – Uhelná 1896/2, Děčín Pracovní doba: 7.00 – 20.00
Tesco – Ústecká 1905/8, Děčín Pracovní doba: 7.00 – 21.00
dm markt – Kmochova 3156, Varnsdorf Pracovní doba: 8.00 – 14.00
Albert – Národní 3314, Varnsdorf Pracovní doba: 7.00 – 20.00