Území, na kterém se hřiště nachází, před stavbou poskytovalo vhodné podmínky pro život a nerušený vývoj zvláště chráněných obojživelníků, plazů, hmyzu a ptáků. ČIŽP již dříve uvedla, že společnost svévolně upravila terén hřiště a pod záminkou utěsnění uhelných slojí vykácela mnoho stromů. Lokalitu tak nevratně zlikvidovala.

Protože uvedení poškozené části přírody do původního stavu bylo prakticky nemožné a neúčelné, uložili inspektoři firmě náhradní opatření, kterým byla právě rekonstrukce rybníka v Ludvíkovicích. Ten měl v budoucnu plnit funkci náhradního biotopu pro zvláště chráněné druhy obojživelníků z bezprostředně ohrožených lokalit Ústeckého kraje, například z míst dotčených těžbou a stavební činností.

Rybník a jeho okolí měla firma obnovit do začátku roku 2014. Při kontrole loni v červnu ale inspektoři zjistili, že rekonstrukce ani nezačala.

"Firma měla několik let na to, aby své nedovolené zásahy napravila a obnovila rybník tak, aby mohl plnit funkci náhradního biotopu pro zvláště chráněné obojživelníky. Za celou dobu ale společnost nejevila žádnou snahu o splnění námi uložených opatření. K tomu jsme přihlédli při stanovování výše pokuty," uvedl Jaroslav Vacek u ústecké pobočky ČIŽP.

Na území zasaženém stavbou hřiště se dříve vyskytovali například ropucha obecná, čolek obecný, slepýš křehký, bramborníček černohlavý a strnad luční. Kromě zvláště chráněných druhů živočichů byly výstavbou golfového hřiště ohroženy i volně žijící ptáci - bažant obecný, drozd zpěvný a skřivan polní.