Problémy s pomníky mají ve Varnsdorfu. Jeden již ze svého původního místa zmizel a je uložený v muzeu, stěhování možná čeká i pomník u parku.

Nevhodné stěhování

Zatím poslední stěhování pomníku zažil Varnsdorf na konci srpna, kdy bylo nutné přesunout pomník příslušníka Sboru národní bezpečnosti praporčíka Josefa Munzara. Ten byl podle textu  na pomníku zastřelen při výkonu služby. Podle některých obyvatel Varnsdorfu  ale nezahynul rukou zákeřného vraha, jak stojí na pomníku. Zastřelen měl být pašeráky, ale při vyřizování účtů. Oficiální verze pak říká, že jej zastřelili pašeráci, které odhalil a chtěl zastavit.

„Pomník jsme museli odstranit co nejdříve. Stál totiž na pozemku Elitky, která ten pozemek chce prodat. Dala nám proto čas do konce září, abychom jej sami přemístili. Pokud bychom to neudělali, byl by pomník zřejmě ztracen," říká Jiří Sucharda z varnsdorfské radnice.

Někteří lidé ve Varnsdorf u ale považovali přemístění pomníku za útok na historii a pomstu komunistům.

"Pomník jsme odváželi 21. srpna, což si někteří špatně vyložili. Navíc nevěděli o tom, že jsme pomník museli z parku před továrnou odstranit," pokračuje Sucharda.

Pomník Josefa Munzara je nyní uložen ve varnsdorfském muzeu a brzy k němu přibude i jeho podstavec.  Město proto nyní hledá vhodné místo, kde by mohl být tento pomník umístěn. Jako nejvhodnější se jeví podle Suchardy park před novou policejní stanicí v Havlíčkově ulici.

Kam s druhou sochou?

Další sochou, kterou možná čeká v blízké době stěhování, je pomník v parku u Národní ulice. Ten je totiž nevhodně umístěn u vchodu do parku.

„Vzhledem k současnému využívání parku – volnočasového vyžití dětí a mladé generace v souvislosti s fungováním městské knihovny a domu dětí – existují různé názory na to, zda je současné stanoviště sochy v blízkosti dětských atrakcí vyhovující, nebo by si socha zasloužila přestěhovat na vhodnější, pietní místo. Podle mne by bylo nejvhodnější ji přesunout o několik metrů na místo, kde v minulosti stával válečný pomník," říká Sucharda s tím, že rozhodně nechce, aby byly sochy a pomníky zničeny. Dalšími možnostmi je ponechání pomníku na svém místě či přemístění v rámci parku.

O nejvhodnějším řešení mohou lidé hlasovat na webu města až do soboty. Autorem díla, které vzniklo na přelomu 40. a 50. let minulého století, je sochař a průmyslový výtvarník Jaroslav Horejc. „Není zcela zřejmé, zda představuje pomník padlých rudoarmějců, památník osvobození, případně pomník padlým města Varnsdorfu. Jako pomník obětem války by však měl mít důstojné a pietní umístění," doplnil Sucharda. Po druhé světové válce zde totiž bylo pochováno několik ruských vojáků. Ti byli ale později exhumováni a na místě hrobů vyrostl pomník.