Připojí se k ní stovky míst po celé zemi, zpívat se bude samozřejmě také na Děčínsku.

Hlavní akce, kde bude přítomna redakce Děčínského deníku, se letos odehraje na děčínském zámku.

„První rok jsme koledy zpívali v Benešově nad Ploučnicí, další rok na Husově náměstí, třetí rok jsme akci pořádali v Centru Pivovar a loni v kostele. Protože máme rádi změny, letos jsme se domluvili na spolupráci s děčínským zámkem," říká šéfredaktor Děčínského deníku Luděk Stínil.

Na programu bude znovu pět vánočních koled, které si lidé na zámku budou moci zazpívat spolu s dětským pěveckým sborem CON BRIO Švitořilky, který působí při Domu dětí a mládeže v Děčíně. Začíná se přesně v 18 hodin, přístup do zámku ale budou mít zájemci dříve.

„Dětí ve sboru by mělo být kolem třiceti, záleží na tom, kolik jich bude marodit," říká Marina Záhorová, která sbor vede. Podle ní se mohou lidé těšit na příjemný zážitek – děti se totiž budou také doprovázet na hudební nástroje. Ve sboru by se měly objevit dokonce i čtyřleté děti.

„Akce proběhne v Rohovém sále, kde bude také vánoční stromeček," láká na vánoční atmosféru Petra Nedvědová z děčínského zámku.

Zpívat se bude jako každý rok pět vánočních koled. Chybět nebude Nesem vám noviny či Narodil se Kristus pán. Vstupné na akci je zdarma, připravené bude také malé občerstvení.

Zpěvník s pěti vánočními koledami vyjde v Děčínském deníku v den konání akce. Lidé, kteří na akci dorazí, by si ho měli vzít 
s sebou, aby mohli koledy zpívat spolu s dětmi.

Zpívat se ale bude i na dalších místech Děčínska. Ta se postupně naší redakci hlásí, což můžete udělat i vy. Letos se připojí například Dětský domov v Lipové u Šluknova či Malá Veleň, kde se bude zpívat v Jedlce, v kostele sv. Anny.

Jestliže se rozhodnete ve svém městě či obci připojit se s přáteli k akci Česko zpívá koledy, stačí vyplnit přihlašovací formulář na www.ceskozpivakoledy.cz. My vám na mapě rozsvítíme u vašeho města či obce hvězdu, a bude tak patrné, že i vy jste se k této celorepublikové akci přihlásili.

A zpívá se nejen po naší zemi, ale také v zahraničí. Akce se v minulosti zúčastnili Češi například v Madridu či v Mnichově. Připojují se také známé osobnosti; koledy s námi v minulosti zpíval například Jarek Nohavica, Petr Kotvald, Leona Machálková či žokej Marek Stromský.

Akce Česko zpívá koledy se letos koná již pošesté. Každý rok je o ni větší zájem; přibývá míst, která se připojují. Někde se sejde třeba jen několik lidí, jinde jsou jich desítky či dokonce stovky.