Reakce na odchod Vladislava Rašky z ODS tak na sebe nenechala na sebe dlouho čekat. Na pondělním jednání krajského zastupitelstva navrhl předseda klubu ODS, jehož členem Raška i nadále zůstává, jeho odvolání z čela kontrolního výboru. Nahradit ho měl Radek Vonka.

„Kolega Raška se rozhodl, že opustí ODS, dal nám to vědět prostřednictvím tisku. Post v kontrolním výboru byl svěřen ODS, pokud nebude schválen náš kandidát, ODS nebude mít ve výboru zastoupení," uvedl na jednání zastupitelstva předseda klubu ODS Karel Krejza.

To ale podle Rašky není pravda, ve výboru je totiž ještě další člen ODS – Jan Řehák.

„Nevidím do hlav lidí, kteří tento návrh iniciovali. Myslím si, že je to nelogické i kvůli tomu, že jsou za několik měsíců krajské volby. Neopustil jsem ODS proto, abych přestoupil někam jinam. I proto mi to přijde nelogické," tvrdil po hlasování Vladislav Raška.

Se svým kandidátem na jeho místo přišlo také hnutí PRO!Kraj. Předseda zastupitelského klubu PRO!kraj Jiří Řehák navrhl, aby v případě odvolání Vladislava Rašky byla předsedkyní jmenována Šárka Zimová Dostálová, která je členkou i děčínského městského zastupitelstva.

„Už po dvě stě let je demokratickým zvykem, že kontrolní roli plní opozice. Troufám si tvrdit, že je zjevné, že ODS skutečnou opozicí není," řekl Řehák.

Součástí návrhu rady kraje na odvolání Rašky z funkce předsedy krajského kontrolního výboru bylo i vyplacení jakéhosi odstupného. To by vyšlo včetně odvodů na více než 200 tisíc korun. Funkce předsedy kontrolního výboru totiž patří mezi uvolněné. To znamená, že ji Raška zastává jako své hlavní zaměstnání.

NEČEKANÝ ODCHOD

Stojaté vody komunální politiky rozbouřil Vladislav Raška na konci letošního března, kdy se po dlouhém zvažování rozhodl nezaplatit členské příspěvky pro letošní rok. Tím bylo podle vnitrostranických předpisů jeho členství v ODS ukončeno. Spolu s ním se ke stejnému kroku rozhodl i další městský zastupitel a ředitel děčínského gymnázia Václav Lešanovský. Oba přitom k opuštění strany, v případě Vladislava Rašky po čtvrt století, vedly stejné důvody.

Psali jsme: Někdejší primátor Děčína Vladislav Raška opouští ODS…ZDE…

„Rozhodně to není otázka značky ODS. Hlavním důvodem je personální situace 
v oblastním a místním sdružení. Současná situace je pro mne nepřijatelná," vysvětloval na konci března své rozhodnutí Raška. S jeho odchodem ztratila ODS v Děčíně nejvýraznější tvář. Například jako jediný dokázal strávit ve funkci starosty a následně primátora Děčína dvě volební období.