Tentokráte již zaměřenou přímo proti komerčním a průmyslovým zónám, jež tu vznikly, nebo mají vzniknout. Nazvána byla Za zachování volné krajiny v Podkrušnohoří – proti komerčním a industriálním zónám Žďárek, Knínice a Petrovice.

K této petici se připojila již dobrá tisícovka občanů. Ti se obracejí na zastupitelstva dotčených obcí se žádostí o vymazání průmyslových a komerčních zón z územního plánu obcí i z návrhů na jeho změnu.

Za první dva dny, kdy petice začala, ji tedy podepsalo na 600 signatářů, z toho je 556 občanů zejména Libouchce a Velkého Chvojna, část i z Petrovic, u nichž má vyrůst další průmyslová zóna o ploše 23 hektarů místo lesa.

Tak velký odpor proti komerčním zónám prý petiční výbor překvapil. „Nečekal jsem, že se mezi tím, co prosazuje vedení obce a mezi názory občanů, otevírá tak velká propast,“ komentoval množství sebraných podpisů ředitel obecně prospěšné společnosti Přátelé přírody Marian Páleník. „Sám jsem obcházel horní Libouchec se Zdeňkem Zikmundem a petici nám podepsalo nejméně osm z deseti oslovených místních občanů.“

V petičním výboru petice proti zónám na Libouchecku, Chvojensku a u Petrovic se angažují kromě 12 místních občanů také poslanec Přemysl Rabas, senátor Martin Mejstřík a bývalý senátor Zdeněk Bárta.

Sběr podpisů zatím petiční výbor zorganizoval v obcích, jichž se problematika vznikajících zón přímo dotýká. „Ozývají se nám ale lidé z celého okolí. Například z Tisé, či přímo z Ústí nad Labem,“ uvedla členka petičního výboru Marie Váhalová.

V krátkém čase by se měl objevit stánek s peticí i na Mírovém náměstí v Ústí. Petiční akce je dalším krokem v boji proti zónám. „Prvotní bylo předání informací občanům, jichž se to přímo týká. Ti jsou vlastně v první linii. Museli jsme to udělat my, když zastupitelstvo dělá spíš vše pro blaho investora,“ dodala Váhalová.

Petiční aktivita bude pokračovat, dokud nebudou osloveni všichni občané dotčených obcí.

„Zastupitelstva těchto obcí podle mého názoru musí vůli většiny občanů své obce respektovat,“ uzavírá Páleník. „Jiný postoj si vůbec neumím představit.“

Obce ale se zrušením zón příliš nepočítají. Například radnice ve Velkém Chvojnu má obavy ze soudního jednání, jež by mohlo po zrušení zóny následovat. Pokud by jej totiž obec prohrála a místní starosta Václav Svoboda je přesvědčen, že jej skutečně prohraje, mohlo by to obec finančně zruinovat.

„My jsme schválili zónu v roce 2005. Pokud by se jednalo o nové změně, můžeme petici akceptovat. Zrušit zónu nelze. Firmy vydaly na přípravu desítky milionů. Vyplatit tuto sumu je pro nás nemyslitelné. Pokud nás zažalují, tak to obec položí. K tomu, myslím, není co dodat,“ uvedl Svoboda.

Chvojenské zastupitelstvo zatím petici neprojednávalo. To, že zónu nelze z ekonomických důvodů zrušit, ovšem Svoboda vzhledem k petici předloží zastupitelům už na jejich nejbližším jednání.