„To je prostě zanedbání péče! Fenu bych bez mrknutí oka odebrala a dala někomu, kdo si jí bude vážit," napsala na facebook například Kristýna Miláková.

Jenže útulek má v tomto případě svázané ruce.

„My nemáme z naší pozice právo přijít a kontrolovat, nebo sebrat někomu zvířata," říká vedoucí děčínského útulku Eveline Jahelková s tím, že podezření na týrání zvířete na udání může řešit pouze Krajská veterinární správa. Útulek může podle Jahelkové zasáhnout pouze v případě, že zvíře na ulici odchytí.

Revitalizace sídliště Březiny.
FOTO: Nové zábradlí lidé kritizují, Děčín proto chystá do Březin kontrolu

„Pokud odchytíme zubožené zvíře, nebo ho k nám někdo přivede, tak okamžitě voláme veterinární správu," dodává Jahelková.
Ne vždy je navíc zvíře vyhublé jen vinou člověka.

„Může jít i o velmi staré zvíře nebo zvíře se zdravotními problémy. Tím samozřejmě nehájím tyrany. Máme ale takové zkušenosti," řekla Jahelková s tím, že posouzení, zda bylo zvíře týráno, je pak právě na veterináři.

Do útulku nikdo nezavolal

Fenka se ale údajně po městě toulá pravidelně, naposledy ji svědci viděli například u Natury v Bělé. Do útulku ale nikdo z nich podle Jahelkové nezavolal.

Případ vyděšené a podvyživené feny výmarského ohaře zahýbal poslední dobou Děčínem. O případu jsme již psali. Fena se více než týden toulala v okolí Letné, byla vyhladovělá a nenechala se odchytit, lidí se totiž bála. Fenu se vydala v neděli hledat i skupina dobrovolníků. Ta ji nakonec objevila, jak si hraje před domem s dětmi své majitelky.

Takto vyhublá fenka ohaře se potulovala po Letné v Děčíně.
Vyhublá fenka, která se toulala po Děčíně, se vrátila k majitelům