Nákupem nábytku pro strážníky se zabývala i policie, podle které došlo ke spáchání trestného činu. Jenže tresty nepadnou, případ je již promlčený.

Že se zakázkou není něco 
v pořádku, upozornili loni několikrát sami strážníci.

„Městská policie měla na služebně kanalizaci, základy, střechu a oprava přitom stála 7,5 milionu korun. A to tam posunuli pár příček, dali nová okna, na střechu dali lepenku. Za to by byly tři menší baráčky," popsal již loni pro Děčínský deník rekonstrukci rumburské služebny jeden ze strážníků, jehož jméno redakce zná.

A za pravdu mu dává i republiková policie, která vyšetřovala nákup nábytku pro novou služebnu. Podle dokumentů, které má redakce Děčínského deníku k dispozici, byl nákup předražen téměř
o čtvrt milionu.

Radnice totiž měla obdržet nabídku za necelých 470 tisíc korun, nábytek nakonec ale koupila od firmy, která jej měla nabídnout za necelých 800 tisíc korun.
Další nabídka pak zněla na více než 600 tisíc korun.

„Skříňky pro strážníky jsou z obyčejného materiálu, dáte si tam boty, oblečení. Pro 14 strážníků stály skříňky 750 tisíc korun. Je to normální? Já jsem si dělal skříňky do celého baráku, vyšly mě na 15 až 16 tisíc," dodává strážník.

Vyšetřovatelé si také nechali zpracovat znalecké posudky, které jim potvrdily, že cena nábytku dodaného rumburské městské policii měla být o stovky tisíc korun nižší. Podle znaleckého posudku se měla pohybovat od 393 do 452 tisíc korun.

Za podpis smlouvy by měl být zodpovědný tehdejší místostarosta města Darek Šváb, který podepisoval za radnici většinu smluv.

„Matně si na to pamatuji, myslím, že jsem dostal do ruky jen jednu nabídku. Ale 
o žádném vyšetřování nevím, nikdo se mne na nic nikdy neptal, takže netuším, o jakém vyšetřování mluvíte," řekl pro Děčínský deník bývalý rumburský politik s tím, že v průběhu zakázky došlo k jejímu navýšení přibližně o třetinu.

„V jejím průběhu jsme do ní totiž zařadili i vybavení místností, se kterými jsme původně nepočítali. Navíc nevím, zda byly obě posuzované ceny s daní nebo jedna bez daně
a druhá s daní," vysvětluje Darek Šváb.

Někdejší místostarosta už nezastává žádnou veřejnou funkci – v Rumburku skončil jako politik i jako ředitel Lužické nemocnice, odkud byl před několika týdny odvolán. Každopádně ten, kdo smlouvy podepsal, se podle policie dopustil trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku.

Pokud by se případ dostal až před soud, mohlo by Švábovi hrozit až několikaleté vězení. Na to ale nikdy nedojde. Policie totiž případ odložila kvůli promlčení. K podpisu smluv totiž mělo dojít již na začátku roku 2009, promlčecí lhůta je ale v takových případech pouze tříletá. Švába čeká jiný soud, a to kvůli údajnému vydírání strážníků.
Vyjádřením policie se již také zabývali rumburští radní.

„Rada města vzala policejní dokument na vědomí. Více jsme ale vzhledem k promlčení dělat nemohli," uvedl starosta Rumburka Jaroslav Sykáček.