Park u knihovny v centru Varnsdorfu je vyhledávaným odpočinkovým místem. V jeho části je také dětské hřiště, které velmi často navštěvují maminky s malými dětmi. Pravidelně na ně ale čeká nepříjemné překvapení.

„Schází se tu lidé z okolních restaurací. V parku i na hřišti se pak povalují láhve od alkoholu, nedopalky, bývají tu i použité injekční stříkačky," říká jedna z autorek petice Linda Chvojanová.

Autorky petice proto požadují, aby byl celý park, případně alespoň dětské hřiště oplocené a bylo na noc vždy uzamčené. Tak, aby na něj nemohli po nocích chodit lidé dělat nepořádek. Největší problémy jsou během víkendů.

„Prostřednictvím této petice usilujeme o zlepšení celkového obrazu města, protože jsme přesvědčeni, že městský park – zvláště pokud je umístěn v samém jeho centru – je i vizitkou nejen volených zástupců vedení města, ale také všech jeho obyvatel," píše se dále v petici.

Podle Lindy Chvojanové na park kvůli tomu již řada maminek přestala chodit. Bojí se totiž o zdraví svých dětí.
Petice, která se rozběhla tento týden, by měla být umístěna například u dětských lékařů nebo v cukrárně, kterou maminky malých dětí hojně navštěvují. Sběr podpisů by pak měl skončit přibližně za měsíc.

Podle místostarosty Varnsdorfu Josefa Hambálka je oplocení celého parku nesmyslné. A to hned z několika důvodů. Kromě jiného se jedná o jeden z největších parků na Šluknovsku.

„Navíc v jeho středu stojí městská knihovna a vedou přes něj chodníkové trasy. Pokud bychom park oplotili a na noc uzavřeli, přerušili bychom i tyto trasy, které ve své podstatě nemají obchůzné trasy," vysvětluje Hambálek.

Podle jeho slov se na posledním jednání zastupitelstva o tomto problému mluvilo a byly zde prezentovány parky, které takto oplocené jsou. Ty se ale podle Hambálka nacházejí na okrajích měst, kde není podobný režim problém zavést.

Park, stejně jako knihovna, byly obnoveny pomocí dotací, které požadují určitou dobu udržitelnosti. Tedy, že projekt financovaný pomocí dotace bude po určitou dobu bez zásadních změn fungovat. A právě omezení přístupu do celého parku by takovou zásadní změnou být mohlo.

K oplocení dětského hřiště se ale Hambálek již tak negativně nestaví. Navíc tvrdí, že se město o pořádek v parku stará.

„Pravidelně chodí po sedmé hodině ráno do parku naši pracovníci na veřejně prospěšných pracích a uklízí jej," tvrdí Hambálek.

Podle Lindy Chvojanové se ale ne vždy úklid parku podaří podle představ města.

„Jedna z kamarádek mi volala, že má fotky, jak v parku leží nedopalky, láhve od piva nebo vodky," dodává jedna z autorek petice.