Ohňostroj

Po mnoha letech, kdy město odstřelovalo ohňostroj z podzámčí, případně i z Pastýřské stěny, si letos odpalovači musí najít nové místo. Pod zámkem totiž bude již od pátku hudební festival.

„Z bezpečnostních důvodů bylo nutné přesunout odpaliště ohňostroje na ostroh soutoku Labe a Ploučnice. Okolo odpaliště je potřeba vytyčit bezpečnostní pásmo," říká mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Kvůli ohňostroji bude v pátek 12. května večer uzavřeno nejen nábřeží za pódiem, ale také část cyklostezky. Ta se totiž v některým místech přiblíží odpališti na pouhých padesát metrů.

Výjimku z nočního klidu potřebuje například ohňostroj při slavnostech v Děčíně.
Nová vyhláška v Děčíně: Víme, kdy se v noci příliš nevyspíte

Ohňostroj budou moci lidé sledovat ze všech tradičních míst. Tedy z Labského nábřeží, Tyršova mostu a Pastýřské stěny. Nově to bude možné díky přesunu odpaliště také ze Smetanova nábřeží pod děčínským zámkem.

Letos nese ohňostroj motto Nahoru a dolů a bude plný kontrastů.

Labefest

Druhou výraznou změnu pro letošní rok přinese hudební festival Labefest, který se tradičně koná první víkend slavností. Ten bude dvoudenní a začne již v pátek 12. května, kdy se pod zámkem představí Vojtěch Dyk. Mezi další taháky patří Jaroslav Uhlíř, Janek Ledecký nebo Atmo.

Letos poprvé bude hudební festival dvoudenní, jeho návštěvníci budou muset po mnoha letech platit vstupné.

„Jsme si vědomi toho, že to není úplně populární krok. Mnozí lidé nebudou ochotni za lístek na koncerty zaplatit. Finanční náročnost kvalitních a populárních interpretů je však natolik vysoká, že není v silách města celý program financovat ze svého," vysvětlovala před časem zavedení vstupného náměstkyně primátorky Hana Cermonová.

Zahájení 68. sezony v Zoo Děčín.
Zoo Děčín odstartovala novou sezonu, láká na nové interaktivní stanoviště

Přestože se na sociálních sítích objevily ostré ohlasy proti vstupnému, v anketě jednoznačně zvítězili ti, kterým vstupné 190 korun nevadí. Vstupenky je možné již koupit v předprodeji.

Bohatý program

Již první víkend zamíří na Mariánskou louku dřevosochaři, o den později se k nim přidá i Mateřské centrum Bělásek se svým Běláskovým kláním v podzámčí.

První víkend slavností bude jako vždy ve znamení adrenalinu. Již 19. ročník Adrenalin Challenge Main Event je nadregionální akcí pro širokou veřejnost. Na účastníky soutěží čeká šest zajímavých disciplín.

„Soutěžíme ve výstupu na via ferratu, extreme travers přes kaňon Labe do věže zámku, následně musí závodníci slanit z parkánu zámku, zdolat provazový žebřík na Tyršův most, skočit z mostu dolů a celý závod zakončí jízda na vodním skútru," vysvětlil Igor Bayer, ředitel závodu.

Ilustrační foto
Vlakem, nebo lodí? Vyrazte na výlet do národního parku

Ani o druhém víkendu slavností se rozhodně nebudete nudit. Na zámku se totiž koná oblíbený Historický trh májový a Mistrovství floristů ČR – Děčínská kotva 2017. Na Smetanově nábřeží se bude konat přehlídka volnočasových aktivit dětí a mládeže Mladé Labe. Parkoviště před městskou knihovnou pak ožije nejstarším streetballovým turnajem v České republice.

Pouliční divadlo

Na své si přijdou také senioři, kteří si budou moci užít oblíbené písně Karla Hašlera na Smetanově nábřeží v neděli 21. května.
Poslední květnový víkend a pomyslná tečka za letošními slavnostmi bude patřit festivalu Pouličního divadla. To se jako obvykle koná na Husově náměstí. 6. ročník festivalu Pouličního divadla – memoriál Pavla Jarolíma nabídne nejen spoustu pohádek pro děti, ale také zajímavé koncerty a soutěže.

Na úplný závěr je připraven Den plný her. Akce věnovaná především rodinám s dětmi mladšího školního a předškolního věku se koná na hřišti Sport areálu SK Děčín.

V ambitu Lorety Rumburk se představuje pašijový betlém
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled