V době zdražování a zvyšování daní má Krásná Lípa pro své obyvatele dobrou zprávu. Ani příští rok se ve městě nebudou zvyšovat poplatky za likvidaci odpadů. Na svém posledním zasedání o tom rozhodlo tamní zastupitelstvo. Poplatek tak i nadále bude činit čtyři sta devadesát dva korun.

„Na druhé straně to ale znamená, že město ponese zvýšené náklady za likvidaci odpadu na svých bedrech. Ostatně tomu tak bylo v minulých letech vždy, protože zákonné prostředí neumožňovalo, promítnou lidem do poplatku celé reálné náklady spojené s likvidací odpadu," vysvětlil krásnolipský starosta Jan Kolář. Dodal, že pro příští rok by to sice možné již bylo, pokud by tak ale město učinilo, poplatek by přesahoval osm set korun.

Podle Jana Koláře obyvatelé Krásné Lípy ročně vyprodukují dvanáct set tun odpadu.

„Jeho likvidace nás přijde zhruba na tři miliony korun. Deficit odpadového hospodářství je tak dlouhodobě kolem osmi set tisíc korun, které město vydává ze svého, ač samo vlastně téměř žádný odpad nevytváří," podotkl Jan Kolář.

Připomněl ale, že zdražení poplatku se město zřejmě do budoucna nevyhneme. Bude však chtít nastavit systém tak, aby ti, kteří se chovají zodpovědně a svůj odpad třídí, byli za svůj přístup odměněni, a ti ostatní, aby byli motivováni ke změně svého chování.

„Předpoklady proto máme velmi dobré, ve třídění odpadu dlouhodobě dosahujeme dobrých výsledků," uzavřel Jan Kolář.

Autor: Šárka Pešková