Ve vile byl do poměrně nedávné minulosti ústav sociální péče, po jeho přestěhování ale vila zeje prázdnotou. Město totiž pro ni nemá využít, nedávno začalo dokonce nahlas uvažovat o jejím prodejí.

Zda se podaří městu sehnat solidního kupce ale není jasné. Musel by si totiž připravit nejspíše desítky milionů korun. A to nejen na rekonstrukci samotné vily, ale především svahu nad vilou. Ve špatném stavu je i terasa, na které vila stojí.

Den architektury v Děčíně.
FOTO: Den architektury přilákal stovky lidí

Vila Waldstein je prvním samostným dílem Josefa Mockera, který se později proslavil například na dostavbě Svatovítské katedrály v Praze nebo rekonstrukci Karlštejna. Dům s překrásným výhledem, který se inspiroval také gotikou, si na počátku 70. let 19. století nechala postavit hraběnka Františka Waldstein - Wartenbergová.

Do dnešní doby se ale z jejího původního interiéru příliš nedochovalo. Původní je pouze vestavěná skřín, některé dřevěné obklady a vitrážová okna v bývalé kapli, v které později byla jídelna klientek ústavu sociální péče. Během let se také změnila vnitřní dispozice místností, řada průchodů byla probourána, vzniklo zde několik nových příček.