Deset, patnáct lidí chodí na jednání varnsdorfských zastupitelů. Stejně jako v jiných městech lidé příliš velký zájem o jednání zastupitelů nemají. Podle některých názorů za to může právě nedostatek informací.

„Pozvánky na zasedání jsou sice zveřejňovány, o samotném obsahu dokumentů, které budou projednávány, tam ovšem není uvedeno nic. Prozatím tak varnsdorfská veřejnost může jen zírat s otevřenou pusou, o čem že to vlastně ti zastupitelé diskutují," tvrdí Pavel Vodička z Občanské iniciativy Varnsdorf 2000.

Na posledním zasedání zastupitelů se o tom proto vedla velká diskuze.

„Já osobně s tím vůbec žádný problém nemám. Pokud se vše podaří, tak by se to mohlo povést již na říjnovém zastupitelstvu. Ale je s tím poměrně dost práce," říká varnsdorfský starosta Stanislav Horáček.

Naráží tak na problémy 
s tak zvanou anonymizací. 
Z podkladů, stejně jako ze všech usnesení, totiž musí být vymazány údaje o fyzických osobách. V podkladech se tak například nesmí objevit jméno a adresa konkrétního člověka, který od města kupuje třeba pozemek nebo žádá o odpuštění části dluhu.

„Nesmíme se dostat do střetu se zákonem na ochranu osobních údajů, proto budeme muset všechny osobní údaje začerňovat," dodává starosta Horáček.

Podklady pro jednání zastupitelstev zveřejňuje na Děčínsku již několik měst, například Děčín nebo Benešov nad Ploučnicí. Ty zveřejňují 
v běžných formátech podklady ve stejné podobě, v jaké je dostávají i zastupitelé. Pouze 
s tou odlišností, že jsou v nich začerněná jména.

Přesto se ale v Děčíně zveřejňování podkladů na návštěvnosti zastupitelstva, případně na sledování online přenosů či následných záznamů na internetovém video kanálu YouTube, nijak výrazně neprojevilo. Přímo do sálu Střelnice chodí stále přibližně stejný počet lidí. Rozdíl je ale 
v tom, že nyní přesně vědí, 
o čem zastupitelé jednají.