Finanční injekce z vládního programu RE:START se naplno zapichují do Ústeckého kraje. K dnešnímu dni jsou schválené dotace na projekty přesahující částku 1,1 miliardy korun.

Celkově se na program počítá s částkou 62 miliard pro ekonomický rozvoj Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje. „Peníze musí města, obce a firmy vyčerpat do konce roku 2030. Z Ústeckého kraje si subjekty podaly 100 žádostí, z nichž zhruba 60 uspělo,“ připomíná zástupkyně zmocněnce vlády pro strukturálně postižené kraje Gabriela Nekolová.

Mezi úspěšné žadatele patří i město Litoměřice, které hodlá revitalizovat starý pivovar na rozvojovou zónu. Z programu na podnikatelské využití brownfieldů získalo město 14,4 milionu korun. „Pivovar ukončil výrobu v roce 2002. Majitelé rozprodali technologii a zůstal opuštěný areál. Chtěli jsme zabránit tomu, aby z něj byla vietnamská tržnice nebo velkosklady, proto jsme ho odkoupili,“ říká starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Skeny děčínského hladového kamene.
Hladový kámen i vodočet na skále mají své 3D modely

Město v jedné z jeho částí opravilo střechu a vytvořilo u něj i Park Václava Havla. „Díky vládním penězům chceme už v příštím roce udělat v druhé části například restauraci a v menším rozsahu obnovit výrobu světlého piva značky Kalich, na které máme ochrannou známku,“ dodává Chlupáč.

Do RE:STARTu podalo tři žádosti také město Rumburk. Opravit hodlá hlavně Lužickou nemocnici, na kterou může získat až 250 milionů korun. „Druhý projekt byl na jihozápadní obchvat města, který by měl vymístit tranzitní dopravu z města, a třetí na rozšíření průmyslové zóny,“ vyjmenovává mluvčí města Luděk Stínil.

Ještě do konce letošního roku pak ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásí dotační titul na nepodnikatelské využití brownfieldů, ve kterém bude 600 milionů. Chybět nebude ani další výzva na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách.

Bývala knihovna v Děčíně.
Opět změna. Děčín podmokelskou knihovnu opraví

Finančně nejvýznamnější investicí jsou tři projekty za téměř 850 milionů korun. Kromě rekonstrukce Domu umění a dostavby fakulty strojního inženýrství v Ústí je největším projektem stavba fakulty zdravotnických studií v areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

„V tuto chvíli sídlí fakulta v centru města. Její intenzivní spolupráce s Masarykovou nemocnicí je nejenom ve formě stále se zvyšujícího počtu společných klinik, ale také ve stále větším počtu studentů fakulty, kteří zde mají praxe. Čím dál tím více odborného personálu nemocnice se také zapojuje do fakultní výuky,“ líčí rektor univerzity Martin Balej.

Dále běží taktéž program revitalizace Krušných hor. „Na jejich obnovu bylo v Ústeckém a Karlovarském kraji přiděleno zhruba 180 milionů korun,“ doplnila mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Vároši. V Ústeckém kraji se už podařilo realizovat projekty RE:STARTU za 83 milionů.

Jan Papajanovský.
Nejmladší starosta bude opět na Děčínsku. Kamenici povede v pouhých 23 letech