Na svá hnízdiště v Českém Švýcarsku se vracejí zvláště chráněné druhy ptáků. Z teplých krajin přilétají tažní čápi černí, svá hnízda však obsazují i výři velcí či sokoli stěhovaví.

„Kvůli zajištění potřebného klidu pro hnízdění těchto zvláště chráněných druhů také letos správa národního parku vyhlašuje dočasný zákaz vstupu do okolí jejich hnízdišť, platný od počátku března do konce června, v případě hnízdišť čápů černých do konce července," uvedl mluvčí parku Tomáš Salov s tím, že omezení vstupu pro veřejnost se týká celkem 15 lokalit.

„Běžní návštěvníci opatření nijak nepocítí, průchod po značených turistických ces-tách omezen není," dodává Salov.

V těchto dnech stráž přírody instaluje značení širšího okolí hnízdních lokalit přímo v terénu národního parku, aby do nich nevstupovali návštěvníci pohybující se mimo značené cesty.

„Čápi, sokoli i výři jsou velice plaché druhy ptáků, které přítomnost člověka poblíž hnízda vnímají jako veliké ohrožení," říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Při vyrušení obvykle na dlouhou dobu opouští hnízdo, v takovém případě hrozí zastydnutí vajec, nebo ještě hůře úhyn již vylíhnutých mláďat. Proto jakékoli rušení nebereme na lehkou váhu."

Zkušenosti z uplynulých let ukazují, že návštěvníci národního parku mají pro přijímaná opatření pochopení. Pozitivně se tato skutečnost odráží na počtech vyvedených mláďat.

Například loňský rok je možné označit za rekordní, z hnízd v Českém Švýcarsku vylétlo 22 mladých sokolů a nejméně 18 čápů černých. České Švýcarsko se tak stává významnou základnou pro další šíření těchto zvláště chráněných druhů ptáků.