Děčínu chybí téměř 150 milionů korun, které mu úřad regionální rady spravující ROP Severozápad dluží za šest projektů. Ty město zahrnulo do integrovaného plánu rozvoje města v celkové hodnotě 850 milionů korun, přičemž ze svých prostředků mělo dát pouze 200 milionů. Celý projekt pak pokrylo město úvěrem u České spořitelny. Podle původních předpokladů ale nepočítalo s tím, že bude muset platit kvůli odloženému proplácení tak vysoké úroky.

Jen v průběhu letošního roku totiž Děčín zaplatil 
o téměř 4,5 milionu korun na úrocích více, než kolik předpokládal.

„Přerušení proplácení dotací z Evropské unie stálo město Děčín jen v letošním roce 4,3 milionu korun. Tyto finanční prostředky nejsou 
v rozpočtu města zanedbatelné a jistě bychom našli lepší způsob jejich využití," řekl děčínský primátor František Pelant.

To je zhruba tolik, na kolik vyjde město provoz mateřských školek v Riegrově a Liliové ulici v příštím roce. A jen o málo vyšší byl požadavek od městských příspěvkovek na strojní vybavení na příští rok. Ten magistrát kvůli nedostatku financí v návrhu rozpočtu na rok 2013 úplně škrtl.

Peníze na magistrátní účty zatím nedorazily za největší projekt v rámci integrovaného plánu rozvoje města, stavbu nové knihovny na labském nábřeží. Zcela proplacena také nebyla rekonstrukce sportovišť u tří děčínských základních škol, revitalizace Mariánské louky nebo rekonstrukce děčínského zámku.
Celkem letos město vynaloží na splátku dluhu přes třináct milionů korun.

Podobně jako Děčín je na tom i nedaleké Jílové. To z peněz Evropské unie opravilo náměstí a část zámeckého parku. Přestože je vše již řadu měsíců hotové, stále marně čeká na peníze. Regionální rada dluží Jílovému 63 miliony korun.

„Měsíčně platíme přibližně čtvrt milionu korun navíc na úrocích," říká jílovský starosta Miroslav Kalvas s tím, že v letošním roce zaplatilo Jílové včetně splátky dluhu téměř pět milionů korun. Pro příští rok počítá město s necelými čtyřmi miliony na splátku dluhu a především úroků.

Také v Jílovém má pozastavení proplácení dotací 
z Regionálního operačního programu Severozápad dopad na investice. Letos musela tamní radnice například zrušit rekonstrukci sportovního hřiště u základní školy. Peníze chybí i při opravách silnic 
a chodníků.

Za zastavením proplácení dotací z ROPu je korupční skandál, který naplno propukl v letošním roce.

Detektivové ze speciálních útvarů chodili na krajský úřad a na regionální úřad spravující evropské peníze v pravidelných intervalech a odnášeli s sebou pytle dokumentů a počítače.

Zatím policií nejvýše zadrženým politikem je bývalý náměstek exhejtmanky Jany Vaňhové Pavel Kouda. Toho policie vyšetřuje kvůli dotaci na propagaci pánevní oblasti na Mostecku za více než čtyřicet milionů korun. Kromě Koudy se policie zajímá také 
o některé úředníky úřadu regionální rady. Již dříve byl zatím 
nepravomocně odsouzen bývalý ředitel úřadu regionální rady.